Objavljen transkript

Drama u Vatikanu: Tajno sniman razgovor pape Franje i kardinala

Novinarima nije bilo dopušteno poslušati snimku, ali je prijepis talijanske financijske policije naknadno objavila talijanska novinska agencija Adnkronos.
Kultura / Vjera | 25. 11. 2022. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo tajno je snimljen tijekom telefonskog razgovora s kardinalom, navodi se na vatikanskom sudu, prenosi CNN.

Vatikanski sud preslušao je audiosnimku između pape Franje i kardinala Angela Becciua, optuženika na suđenju, u kojoj kardinal traži od Pape da potvrdi da je odobrio plaćanja za pomoć u oslobađanju otete časne sestre u Africi. 

Novinarima nije bilo dopušteno poslušati snimku, ali je prijepis talijanske financijske policije naknadno objavila talijanska novinska agencija Adnkronos. Trojica branitelja na suđenju također su kasnije prisutnim vatikanskim novinarima potvrdili sadržaj razgovora, prenosi Index.hr.

Snimku je napravila treća osoba, koja se nalazila u sobi s kardinalom Becciuom tijekom telefonskog razgovora koji je održan 24. srpnja 2021. Poziv se dogodio tri dana prije početka suđenja u Vatikanu u kojem je Becciu optužen za pronevjeru i zloporabu uredu, a samo 10 dana nakon što je Franjo otpušten iz bolnice zbog operacije crijeva.

Tijekom poziva, Becciu traži od pape da potvrdi da je odobrio isplate koje je kardinal izvršio savjetnici za sigurnost Ceciliji Marogni, koja je također optužena za pronevjeru, da zauzvrat plati britanskoj tvrtki Inkerman Group, kako bi se osiguralo oslobađanje časne sestre koju su oteli islamski militanti u Maliju 2017., stoji u transkriptu.

Prema transkriptu, Papa je tijekom poziva rekao da se nejasno sjeća i traži od Becciua da napiše ono što bi želio da se potvrdi. Plaćeni iznosi, prema kardinalu Becciuu, koji je u to vrijeme bio broj dva u Državnom tajništvu Vatikana, bili su 350.000 eura britanskoj tvrtki i 500.000 eura kao otkupnina za časnu sestru.

Kardinal Becciu, kojemu je papa 2020. dao otkaz i lišio ga većine kardinalskih prava. uvijek je tvrdio da su sve financijske transakcije koje je poduzeo bile u potpunosti odobrene od strane njegovih nadređenih, uključujući papu Franju. Becciu i Marogna izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice na suđenju.

Kopirati
Drag cursor here to close