Svečanost

Dodjeljena nagrada ''Fevzi Mostarac'' i promovirana knjiga o Ljubinju

Nagrada se dodjeljuje za doprinos u istraživanju, proučavanju i prezentiranju kulturne baštine Hercegovine i afirmaciju duhovnih, općehumanističkih i tradicijskih vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.
Kultura / Vjera | 10. 10. 2020. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ljubinju je u petak, 9. listopada 2020. godine, u džamiji Mustafa-age Ljubinca, održano nekoliko sadržaja.
Najprije je klanjan džuma-namaz, na kojem su se okupili Bošnjaci Ljubinja, ali i Bošnjaci iz drugih krajeva Hercegovine, a koji je predvodio i hutbu održao Salem efendija Dedović, muftija mostarski. Govoreći o povodu okupljanja u Ljubinju, ali i vjeri kao motivaciji u životu čovjeka, muftija mostarski je poručio:

''Vjera nas motivira na istrajnost i kontinuitet u činjenju dobra. To su odrednice koje se ne mijenjaju bez obzira kroz kakve životne okolnosti prolazili. Muslimani Ljubinja i okoline imali su kroz svoju dugu povijest života na ovim prostorima tegobe i poteškoće, sustavno smo potiskivani sa svojih domova i imanja, naša brojnost usljed ratova i raznih pljačkaških pohoda bila je u stalnom opadanju, obilježja muslimanske vjere, prosvjete i kulture ovdje su do u temelj uništavana. Pa ipak, održao se duhovni kontinuitet naše vjere u ovom kraju. On se održava i danas pregalaštvom i trudom ovdašnjih muslimana koji su svojim pregalačkim i vrijednim akcijama uradili puno na održavanju ove džamije, njenom dodatnom uređivanju da zasja u ovakvom lijepom sjaju i punoj ljepoti.’’

Nakon klanjanja džuma-namaza priređena je, u organizaciji Muftijstva mostarskog, i promocija knjige ''Vakufi hadži Ahmed-age i Mustafa-age – osnove nastanka i razvoja kasabe Ljubinje krajem 16. i tijekom 17. stoljeća'', autora profesora hafiza Hase Popare.

Foto: Muftijstvo mostarsko / Dodjeljena nagrada ''Fevzi Mostarac'' i promovirana knjiga o Ljubinju

O knjizi su govorili recenzenti doc. dr. Faruk Taslidža sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru i Salem efendija Dedović, muftija mostarski, te njen autor, a moderator je bio Tahir efendija Taslaman.
Bošnjaci Hercegovine imaju svoje bogato nacionalno, jezičko i kulturno naslijeđe, a jedan dio tog naslijeđa sadržan je u najnovijem djelu profesora hafiza Hase Popare.

Vrijedno djelo hafiza Popare štampano je u izdanju Muftijstva mostarskog i ono je još jedno u nizu izdavačkih projekata ove krovne institucije Islamske zajednice u Hercegovini.

U Ljubinju je uručena i nagrada Muftijstva mostarskog, ustanovljena pod imenom ''Fevzi Mostarac'', a koja se dodjeljuje u okviru tradicionalne vjersko-kulturne manifestacije ''Dani mevluda i zikra''.

Foto: Muftijstvo mostarsko / Dodjeljena nagrada ''Fevzi Mostarac'' i promovirana knjiga o Ljubinju

Obrazloženje nagrade, biografske i bibliografske podatke dobitnika nagrade pročitao je prof. hfz. Aid Tulek, ravnatelj Karađoz-begove medrese i član Komisije za dodjelu nagrade. Nagradu je uručio Salem efendija Dedović, muftija mostarski, a nagrada je uručena prof. hfz. Hasi Popari.

''Neobično mi je zadovoljstvo. Istina, sa iznenađenjem. Jer to nisam očekivao. Hvala Bogu da je ovaj projekt priveden kraju, da je on objavljen i zaokružen u vidu knjige, a nagrada je, pored ovih svih originalnih knjiga, prijevoda i znanstvenih radova, najprije prepoznata ovdje u Hercegovini i vi ste mi je prvi dodijelili kada sam se najmanje nadao i najmanje očekivao. Pored toliko radova i knjiga objavljenih u Sarajevu, sudbina je htjela da mi nagrada pripadne i dođe iz Hercegovine'' – rekao je, prilikom preuzimanja nagrade, hafiz Haso Popara.

Nagrada se dodjeljuje za doprinos u istraživanju, proučavanju i prezentiranju kulturne baštine Hercegovine i afirmaciju duhovnih, općehumanističkih i tradicijskih vrijednosti Bošnjaka Hercegovine.

Foto: Muftijstvo mostarsko / Priznanje Tahiru ef. Taslamanu

Muftija mostarski je ovom prilikom i Tahiru efendiji Taslamanu uručio priznanje za izuzetan doprinos u organizaciji vjerskog života, nesebičan trud i posvećenost poslovima u Islamskoj zajednici tijekom dugogodišnje imamsko-hatibske službe u džematu Ljubinje, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Kopirati
Drag cursor here to close