Bliže se Devetnice

Dani kada Široki Brijeg živne kao nikada u godini

Kultura / Vjera | 31. 07. 2017. u 09:01 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 6. kolovoza, počinju Devetnice Velikoj Gospi, a tih devet dana te na sam blagdan Velike Gospe Široki Brijeg živne kao nikada u godini.

Vjernici iz cijele Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, ali i iz okolnih župa, pristižu svake večeri u dvorište širokobriješke crkve gdje se slave svete mise. Posebno veliki broj ljudi u Širokom Brijegu bude na Uočnicu 14. kolovoza te na sam blagdan Velike Gospe i Dan Grada Širokog Brijega.

Večernji molitveni program Devetnica počinje u 18.00 sati molitvom krunice, a svećenici budu na raspolaganju vjernicima za ispovijed. U 19.00 sati počinje zavjetna molitva te euharistijsko slavlje. Teme Devetnice u ovoj godini posvećene su razmišljanjima o Deset Božjih zapovijedi.

Svetu misu prve večeri devetnice vodit će župnik vikar iz Mostara Fra Antonio Šakota, a tema homilije će biti ''Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemaj drugih bogova uz mene''. Na kraju svete mise druge večeri devetnice, 7. kolovoza, uslijed će svjedočanstva štićenika zajednice Cenacolo.


Detalj s procesije na Uočnicu Velik Gospe (Foto: Bljesak.info)

Iz programa izdvajamo petu večer devetnice, 10. kolovoza, kada će nakon svete mise uslijediti klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom u crkvi od 21.30 sati. Također, vrijedi još izdvojiti i osmu večer devetnice, 13. kolovoza, kada će na kraju svete mise biti blagoslov djece i mladih.

Posljednji dan Devetnice je 14. kolovoz kada se slavi Uočnica Velike Gospe. Tog dana u 17.00 sati ispred crkve Navještenja Gospodinova na Pecari krenut će tradicionalna procesija odnosno molitveni mimohod s kipom Širokobriješke Gospe ulicama grada i sve do crkve na Brijegu. U 19.00 sati bit će zavjetna molitva te euharistijsko slavlje koje će vodit fra Andrija Bilokapić, franjevački profincijal iz Zadra.

''Molimo vas da u svetištu održavate red, da se čedno oblačite i vladate. Vozače molimo da vozila parkiraju na Bakamuši. Ministrante i prakarature molimo da nam budu na raspolaganju'', navode iz Franjevačkog samostana Široki Brijeg.

Na blagdan Velike Gospe, u utorak 15. kolovoza, svete mise bez propovijedi bit će u 5.00, 6.00, 7.00, 8.00 i 9.00 sati, a svečana sveta misa počet će u 11.00 sati koju će također voditi fra Andrija Bilokapić.


(KLIKNI na fotografiju za veći prikaz)

Kopirati
Drag cursor here to close