Faljen Isus, gazdarice, čestitam ti Materice!

Danas su Materice, znate li kakav je to narodni običaj?

Danas se pali treća svijeća na adventskom vijencu, danas su i Materice koje se različito proslavljaju od mjesta do mjesta.
Kultura / Vjera | 17. 12. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je treća nedjelja došašća, crkveni blagdan ali i pučki običaj Materice, kojemu su se nekada posebno radovala djeca.

Danas se pali treća svijeća na adventskom vijencu, danas su i Materice koje se različito proslavljaju od mjesta do mjesta.

Izvorno je to običaj bunjevačkih Hrvata i Hrvata Bosne i Hecegovine koji se slavi na području Bačke, zapadnoga dijela Hercegovine, Zagore, Sinjske krajine i srednjodalmatinskog primorja.

Prema običaju, majke darivaju svoju djecu slatkišima, orasima, voćem i lješnjacima, a ponegdje jabuke u kojima su umetnute kovanice, dukati ili orašasto voće.

Bližoj robini darivali su se rupčići odnosno maramice. Djeca svoju zahvalnost iskazuju čestitanjem materica svojim majkama.

Potom bi djeca išla iz kuće u kuću i uz pozdrav i pjesmicu:

Faljen Isus,gazdarice,
čestitam ti Materice!
Ja sam priš’o priko mora
da mi dadeš malo ora’.
Vidio sam i ovaca
da mi dadeš i novaca.
Na polju je teška zima
da mi dadeš čašu vina …

Domaćica bi na to odzdravila i uzvratila darovima.

Taj običaj je danas vrlo rijedak jer djece je sve manje te sve manje domaćica. 

Svim majkama čestitamo majčinstvo na Materice, ma gdje bile i živile, a preporučamo im djeci darovati dar , ne moraju to biti ni jabuke, ni lješnjaci, ni mobiteli, ni bicikl, neka ih čvrsto privinu na grudi, zagrle i poljube!

Kopirati
Drag cursor here to close