Francuska

Crkva će prodati dio nekretnina za kompenzaciju žrtvama seksualnog zlostavljanja

Crkveni dužnosnici bili su pod sve većim pritiskom da pruže kompenzaciju žrtvama nakon što je istraga potvrdila seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenstva od 1950-ih do 2020. godine.
Kultura / Vjera | 09. 11. 2021. u 10:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski katolički biskupi dogovorili su se u ponedjeljak da prodaju dio nekretnina Crkve kako bi nadoknadili odštetu tisućama djece koja su seksualno zlostavljana od strane svećenstva.

Crkveni dužnosnici bili su pod sve većim pritiskom da pruže kompenzaciju žrtvama nakon što je istraga potvrdila seksualno zlostavljanje maloljetnika od strane svećenstva od 1950-ih do 2020. godine.

''Bit će osnovana neovisna komisija koja će procjenjivati zahtjeve, a mi ćemo osigurati sredstva za kompenzaciju, odnosno individualne odštete za žrtve'', rekao je Eric de Moulins-Beaufort, voditelj Biskupske konferencije Francuske (CEF), prenosi AFP.

On je priopćio ovo na kraju sastanaka 120 članova konferencije o tome kako odgovoriti na šokantnu istragu o "masovnom fenomenu" seksualnog napada na djecu koji je desetljećima bio prekriven "velom šutnje".

Istraga je pozvala Crkvu da žrtvama plati vlastitom imovinom, umjesto da traži od župljana da doniraju sredstva za kompenzaciju za zločine koje je počinilo svećenstvo.

''Crkva je već obećala da će osnovati fond za početak isplata iduće godine, a sada će on biti pojačan "prodajom nekretnina u vlasništvu Biskupske konferencije Francuske i biskupija'', rekao je Moulins-Beaufort nakon sastanka u katoličkom svetištu u Lourdesu.

Također je rekao da će tražiti i pozajmicu od banaka ako bude potrebno, te da će uputiti zahtjev Vatikanu da pošalje promatrača koji će nadgledati odgovor Francuske crkve.

Izvještaj na 2.500 stranica objavljen prošlog mjeseca navodi zlostavljanje 216.000 maloljetnika od strane svećenstva u tom razdoblju, što je broj koji se penje na 330.000 kada se uračunaju tužbe protiv laika Crkve, poput učitelja u katoličkim školama.

Predsjednik Komisije osudio je "sustavni karakter" nastojanja da se svećenstvo zaštiti od kaznenog progona i izdao 45 preporuka za Crkvu.

Konkretno, Crkva je pozvana da plati odštetu iako su većina slučajeva i više nego zastarjeli.

U petak su francuski biskupi po prvi put službeno priznali da Crkva snosi "institucionalnu odgovornost" za zlostavljanje, a viši članovi svećenstva pomolili su se u subotu u znak pokore.

Udruge žrtava su izjavile da riječi nisu dovoljne i traže odštetu koja će Crkvu koštati desetine milijuna eura (dolara).

Kopirati
Drag cursor here to close