Pod budnim okom

Čović sa Odborom za sigurnost: Papa je siguran u Sarajevu

Kultura / Vjera | 04. 06. 2015. u 12:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Organizacijskog odbora za doček poglavara Vatikana pape Franje, posjetio je danas Pododbor za sigurnost, odnosno Stožer akcije "Mir vama, Sarajevo 2015", koji se nalazi u stalnom zasjedanju u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH).

Direktor Direkcije i šef Pododbora za sigurnost stožera akcije Mirsad Vilić upoznao je gosta o radu i aktivnostima policijskih i drugih sigurnosnih agencija u BiH koje sudjeluju u osiguranju ove posjete.

Istaknuo je da se pripreme za osiguranje posjete pape Franje Sarajevu odvijaju u skladu sa planiranom dinamikom.

Predsjedniku Čoviću su predstavljeni časnici za vezu policija Slovenije, Hrvatske i Crne Gore koji učestvuju u Štabu akcije.

Čović je izrazio zadovoljstvo što uključene agencije i službe provode svoje planirane aktivnosti.

Istaknuo je da atmosfera i službenici u realizaciji ove posjete zrače optimizmom i da je uvjeren da će posjeta pape Franje Sarajevu proteći na siguran i dostojanstven način, priopćeno je iz DKPT-a BiH.

Papa Franjo poslat će poruke mira

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da je sve spremno za dolazak poglavara Vatikana, pape Franje 6. lipnja u Sarajevo, dodajući da su državni organizacijski odbor, kojeg predvodi, i crkveni odbor uradili sve što je bilo potrebno.

Gostujući u emisiji Interview 20 na BHRT-u Čović je podsjetio da je 2003. godine kada je Papa Ivan Pavao II pohodio Banja Luku tada bio predsjednik Organizacionog odbora zbog čega ima iskustvo, ali je ocijenio da se stvari razlikuju u organizacijom smislu.

''Posjeta 2003. godine bila je mnogo zahtjevnija u organizacijskom smislu, a danas moramo biti vrlo iskreni, je treća posjeta BiH i dobar dio nas je prošao sve tri posjete tako da imamo značajno iskustvo'', rekao je Čović.

Istaknuo je da kad se organizirala posjeta u Banja Luci nije bio adekvatnih uvjeta za doček Svetog Oca, izuzev dobre volje, želje, ljubavi i uopće dobrog raspoloženja.

''Posjeta pape znači mi mnogo, jer ja sam u Svetoj stolici odnosno u Vatikanu bio u posljednjih petnaest godina službeno pet puta i ovo je bila peta posjeta kada sam pozvao papu da posjeti BiH te me je iznenadila brza reakcija Svetog Oca na prijem'', kazao je Čović.

Papa Franjo poslat će poruke mira u Sarajevu što je za Čovića najveća vrijednost jer će iz BiH biti poslana takva poruka i taj duh dugo nakon odlaska pape će se osjećati.

''Diljem svijeta čut će se za Sarajevo i BiH. Vjerujem da to možemo višestruko iskoristiti, kao što nam je poruka došla iz Bruxellesa nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Bila je to poruka od prijatelja i idemo je iskoristiti, nemojmo je prokockati, ovdje smo dobili mnogo više od toga'', stav je Čovića.

U BiH, kaže Čović, sada dolazi jedna takva veličina, jedan takav autoritet da podijeli poruke mira, jer će papa inzistirati upravo na tim univerzalnim vrijednostima, miru, toleranciji i pomirenju.

''To je jedno posebno vrijeme koje ćemo još dugo osjećati i to je jedan poseban naš zavjet. Upravo te riječi trebamo dalje baštiniti i onda smo uspjeli'', kazao je Čović.

Šarović: U BiH dolazi jedna od najutjecajnijih osoba na svijetu 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je govoreći o dolasku pape Franje u Sarajevo kazao da misli da u Bosnu i Hercegovinu dolazi jedna od najutjecajnijih u svijetu.

Po njegovim riječima uvijek je to događaj veliki za svaku zemlju pa i za BiH.

''Uz to, posebno je značajno s obzirom na multietničnost BiH. Uvijek s pažnjom slušamo šta to Sveta Stolica ima reći kada je u pitanju naša zemlja'', kazao je Šarović,

Naravno, dodao je, najviše se raduju katolici u BiH.

''U tom smislu, i mi koji pripadamo drugim konfesijama radovat ćemo se i s poštovanjem pristupiti ovoj posjeti'', kazao je Šarović.

Jovanović: Dolazak Pape Franje poruka je da BiH teži suvremeno uređenom svijetu

Dolazak pape Franje u Sarajevo, kako je izjavio paroh sarajevski otac Vanja Jovanović, značajan je prije svega za rimokatoličke vjernike u duhovnom i svakom drugom smislu.

''Za sve nas dolazak Pape je značajan u smislu u kojem ga je i sam Papa najavio kao podrška ekumenskom dijalogu'', ističe paroh Jovanović.

Kaže da je podrška ekumenskom dijalogu značajna i da je nikad nije dosta na ovim prostorima. Također, podsjeća da posjeta Svetog oca također ima i državni karakter.

''Ujedno to je državnička posjeta koja će nadam se imati pozitivan odjek za europski put BiH i europske integracije. Taj spoj i državničke posjete, ali i religijske u smislu ekumenskog i međureligijskog dijaloga, može poslati dobru poruku za sve što mi želimo i čemu težimo kad je u pitanju BiH. Težimo biti dio jednog suvremenog uređenog svijeta.Težimo da budemo dio svijeta u kojem će se poštovati prava i slobode drugih .

Mislim da i na ovaj način tome svjedočimo i da je to jedan rezultat koji bi ova posjeta trebala izroditi'', rekao je paroh sarajevski otac Vanja Jovanović.

Kopirati
Drag cursor here to close