Župa Presvetoga Srca Isusova

Božićnim veselanjem otvoren Advent u Bijelom Polju

Protekle je subote u župi Potoci-Bijelo Polje svečano blagoslovljena i održana manifestacija ''Advent u Bijelom Polju 2022''.
Kultura / Vjera | 12. 12. 2022. u 08:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U treću subotu Adventa, 10. prosinca 2022. u župi Potoci-Bijelo Polje svečano je blagoslovljen i održan ''Advent u Bijelom Polju 2022''.

Bjelopoljski mladi, predvođeni dr. Mateom Aničić i župnim Folklorom, uključujući i mnoge župljane, u dogovoru sa župnikom don Rajkom Markovićem dobro su se pripremili za ovaj skup, piše na stranicama Župe Potoci.

Na športskom Igralištu kod župne crkve uz angažman župljana Nikše, Marinka i mladih, postavljeni su šatori s plinskim grijanjem i visokim stolovima, pozornica, razglas, štandovi, a sve lijepo i ukusno ukrašeno.

Foto: Župa Potoci / Advent u Bijelom Polju 2022

Organizirana je raznolika gastro-ponuda domaćih delicija: kobasice, fritule, uštipci, slastice, zatim kuhano vino, sokovi, voda i druga razna pića. Sve je bilo spremno do 19 sati.

U večernjim satima počeli su se prikupljati najprije domaći župljani, pa naše časne sestre Franjevke, a pristizali su i mnogi gosti i prijatelji sa svih strana.

Kad su šatori i igralište bili skoro popunjeni voditeljica programa Sara Raič pozdravila je nazočne i najavila bogat program adventske večeri, zatim je pozvala bjelopoljskog župnika da pozdravi i blagoslovi sve nazočne, te otvori Večer adventskog druženja.

Župnik je s ministrantima pozdravio sve nazočne, organizatore ove večeri i domaće vjernike, te je pozdravio goste iz Stoca, Mostara, Neuma, Hrasna, Ljubuškog, Čapljine…. i ostalih okolnih gradova i mjesta.

Foto: Župa Potoci / Advent u Bijelom Polju 2022

Poslije je najavio što se sve nudi te večeri za okrjepu, a sve je humanitarnog karaktera, ako tko što želi darovati neka stavi u prigodne kasice. Zatim je pozdravio izvođače večerašnjeg programa: HKUD „Bijelo Polje“, HKUD „Stolac“, Djecu iz OŠ Vojno, Mušku klapu „Trs“ Mostar, Djevojačku skupinu „Angelus“ Stolac, Petru Zovko, Andreja, Antu i Karla te Tamburaški sastav Esminger, predvođen Davorom Kožulom.

Poslije je župnik izmolio blagoslovnu molitvu, sve blagoslovio, svima zahvalio i okupljenima zaželio lijepu i ugodnu bjelopoljsku Adventsku večer, te zaključio: „Ovaj Advent u Bijelom Polju 2022. proglašavam otvorenim“.

Foto: Župa Potoci / Advent u Bijelom Polju 2022

Večer je otvorio bjelopoljski Folklor ''Božićnim veselanjem“, stari pučki način slavljenja predbožićnog i božićnog vremena, svojstven samo hercegovačkim Hrvatima. I slavlje je krenulo na radost svega okupljenog mnoštva, uz pjesmu, zajedničko druženje, razgovor, čašćenje, a zapjevao se i zajednički bjelopoljsko-stolački bećarac, te stare i lijepe narodne pučke pjesme, na radost svega okupljenog puka. Radosti i veselju nije bilo kraja.

Bjelopoljsko zajedništvovanje nastavljeno je dugo u noć u ugodnoj i lijepoj adventskoj atmosferi, navode na stojim stranicama iz Župe Potoci.

Kopirati
Drag cursor here to close