Mostar

Božić je svečano dočekalo i oko 800 pravoslavaca u Bijelom Polju

"Poslije ratnih događanja opet ima zajednički život u kojem vlada mir, sloga i ljubav'', istaknuo je paroh Nebojša Radić.
Kultura / Vjera | 07. 01. 2019. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Paljenjem badnjaka i služenjem ponoćnih svečanih liturgija, pravoslavni vjernici s područja Mostara dočekali su Božić.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice ponoćnu božićnu liturgiju predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj koji je u svojoj propovjedi naglasio kako je sve nastalo ljubavlju Božijom te kako se sila Božja pokazuje savršenom u nemoći.

"Jako je bitno da oprostimo, da zatražimo oproštaj i da damo oproštaj. Bez toga nema bolje budućnosti u svim odnosima, ako ćemo krenuti od kućnih, komšijskih, u državi, svijetu, to je temelj dobrog društva", kazao je Krulj.

Foto: Bljesak.info / Ponoćna božićna liturgija u Mostaru

Božić je svečano dočekalo i oko 800 pravoslavaca u Bijelom Polju, nedaleko od Mostara. Srpska zajednica u crkvenom domu organizirala je svečani ručak kojem već tradicionalno nazoče prijatelji i susjedi i iz drugih vjerskih zajednica u ovom malom mjestu.

"Poslije ratnih događanja opet ima zajednički život u kojem vlada mir, sloga i ljubav. Živim tu s obitelji već sedam godina i nije bilo nikad nikakvih problema. Sinoć smo ovdje slavili sa don Josipom poslije ponoćke, danas nastavljamo s efendijom Amarom i sa susjedima islamske vjere, a poslije ćemo mi pravoslavni između sebe", kazao je paroh Nebojša Radić.

"Mi znamo da je Isus, odnosno Isa a.s., kako ga mi muslimani zovemo došao s mirom, da promovira mir, ljubav i tu smo upravo da se zajednički sjetimo njegovih vrijednosti koje se spominju u Bibliji, Evanđelju po Jovanu, Kur’anu", ispričao je Amar ef. Čopelj , imam džemata Potoci.

Današnji blagdanski dan vjernici su započeli božićnim doručkom ili ručkom, kojim su prekinuli post od 40 dana. Prvi gost koji na božićni dan dolazi u kuću vjernika je polaznik. Dočekuje se s radošću, posipa se pšeničnim žitom i predstavlja novorođenog Hrista.

Video prilog o blagdanskom druženju u Bijelom Polju možete pogledati na portalu televizije N1.

Kopirati
Drag cursor here to close