''Jako ogorčen''

Bivši Benediktov tajnik naljutio papu Franju

Papa Franjo, kojega knjiga nije oduševila, razgovarao je s Gänsweinom tijekom privatne audijencije u ponedjeljak. I od tada Benediktov dugogodišnji pratilac šuti.
Kultura / Vjera | 13. 01. 2023. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ništa drugo osim istine" – to obećava nova knjiga Georga Gänsweina, dugogodišnjeg privatnog tajnika pape Benedikta XVI. Ona bi mogla dati vjetar u leđa konzervativnim kritičarima pape Franje. On je uznemiren, piše DW.

Ne, ne može dati intervju. Odgovorio je Georg Gänswein na upit ARD-ovog studija u Rimu porukom sa svog pametnog telefona da "nažalost ne može udovoljiti" zahtjevu za intervju. Zatišje pred moguću buru koju bi knjiga bivšeg privatnog tajnika Benedikta XVI. mogla pokrenuti nakon objavljivanja.

Djelo na 331 stranici, koje će prvo biti objavljeno samo na talijanskom jeziku, izdavač je okarakterizirao kao knjigu koja razotkriva i već je izazvala iritacije u Rimu, kaže stručnjak za Vatikan za talijanski dnevnik Corriere della Sera, Gian Guido Vecchi: ''Papa Franjo je'', kaže on, ''jako ogorčen zbog mnogo toga što ima veze s izlaskom knjige''.

Benedikt u najboljem svjetlu

Papa Franjo, kojega knjiga nije oduševila, razgovarao je s Gänsweinom tijekom privatne audijencije u ponedjeljak. I od tada Benediktov dugogodišnji pratilac šuti.

Stoga je Gänswein u mnogome opširniji i detaljniji u svojoj knjizi koja izlazi ovog četvrtka. Dojam nakon prvog čitanja: Prvo i najvažnije, djelo pod naslovom ''Nient'altro che la verita'' (u prijevodu: ''Ništa drugo osim istine") ima za cilj omogućiti da se njegov dugogodišnji, očinski gospodar Benedikt XVI., predstavi u najboljem svjetlu.

Naslovnica knjige "Ništa drugo osim istine"

U nekim dijelovima Gänsweinove knjige se tumači kao da je nedavno preminuli Benedikt bio protiv svoga nasljednika Franje. Vecchi također kaže: ''Činjenica da žele posthumno iskoristiti Benedikta XVI. protiv Franje je ono što nervira i ogorčava papu."

Između ostalog Gänswein na nekoliko stranica opisuje da se Benedikt nije složio s Franjinom odlukom da se ograniči služenje tradicionalne mise na latinskom jeziku. Kao i to da je Benedikt bio iritiran činjenicom da sadašnji papa ne traži izravan dijalog sa svojim konzervativnim kritičarima.

A upravo bi se ovi konzervativni kritičari sada trebali osjećati ojačanim u svom protivljenju Franji zbog knjige bivšeg Benediktovog privatnog tajnika. Želi li nadbiskup Gänswein svojim radom se staviti na čelo ove oporbe aktualnom papi?

Vatikanski stručnjak Vecchi sumnja: ''Mislim da mu nije cilj predvoditi oporbu Franji." I zbog toga što se može pretpostaviti da njemačkog nadbiskupa neće slijediti mnogi, čak ni konzervativni kardinali. Jer, kako kaže Vecchi, mnogi od njih su također bili ''jako iznenađeni ovom operacijom". Između ostalog, kritike stižu i zbog toga što Gänswein u svojoj knjizi koristi citate iz privatnih pisama Benedikta Franji.

Centrifugalne sile u Vatikanu

Vecchi vjeruje da su Benediktovog dugogodišnjeg privatnog tajnika na to mogle nagnati osobne povrede. Faktičko smjenjivanje visokog dužnosnika papinske kuće od strane Franje 2020. zaboljelo je sada 66-godišnjeg Nijemca.

Gänswein u svojoj knjizi doslovce piše: bio je „šokiran i bez riječi" kad mu je Franjo priopćio ovu odluku.

Čak i ako se Gänswein ne želi postaviti kao novi vođa Franjinih protivnika - gužva koja je nastala oko knjige, kaže Vecchi, mogla bi biti predokus centrifugalnih sila koje će Benediktova smrt u Vatikanu osloboditi. Benedikt je, objašnjava Vatikanski stručnjak, bio "element ravnoteže". ''S obzirom na njegovu strogost i crkveni duh, nikada nije dozvolio da se njegovo ime koristi protiv Franje."

Takav stav je usporio čak i najekstremnije Ratzingerove pristaše. Sada kada ova kočnica više ne postoji, zaključuje Vecchi, ''Ratzingera mogu koristiti kao predvodnicu, a da se Ratzinger ne može protiv toga braniti''.

Još uvijek se ne zna kada će kontroverzna Gänsweinova knjiga biti objavljena na njemačkom.

Kopirati
Drag cursor here to close