Politika po mjeri čovjeka

Biskupi promovirali knjigu namijenjenu političarima katolicima

Kultura / Vjera | 20. 03. 2014. u 18:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru 60. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, večeras je u Galeriji Kraljice Katarine Kosača Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača održano predstavljanje dokumenta BK BiH pod naslovom 'Politika po mjeri čovjeka - moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve'.

Na pitanje što je zapravo 'Politika po mjeri čovjeka' nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić kazao je u izjavi za Bljesak.info kako su biskupi shvatili da je rat, ne samo urušio zgrade i protjerao ljude, nego je uništio dostojanstvo čovjeka i moral. A to dostojanstvo i moral su po njegovom mišljenju osjetljivi na području kreiranja općeg dobra, gdje se uvuklo puno toga što nije za dostojanstvo čovjeka.

''Upravo iz tih razloga, na temelju socijalne nauke Crkve mi smo biskupi pripravili dokument koji može pomoći ljudima koji su politici, a djeluju kao katolici i tako se izjašnjavaju, da upoznaju moralne vrijednosti koje im mogu pomoći u političkom djelovanju i izgradnji općeg dobra. Često puta smo ocrnili politiku, ali ona treba biti istinski rad za čovjeka i opće dobro'', kazao je kardinal Puljić.

Biskup Puljić je istaknuo kako je ovaj dokument zapravo stil razmišljanja gdje su biskupi izložili crkvenu nauku o moralnim načelima kada je u pitanju djelovanje politike koja treba raditi za čovjeka.

''Čovjek je mjerilo. U prvom redu njegovo dostojanstvo, prava, a čovjeka nema bez obitelji, obitelj je u središtu. Bez istine nema dobrote, osobne komunikacije, bez dobrote nema napretka... Sve su to osnovni elementi koje smo ugradili u ovaj dokument'', rekao je o predstavljenom dokumentu kardinal Puljić.

Čak i ovoliko godina nakon rata moral još u potpunosti nije vraćen. Kardinal je mišljenja kako su svi osjetili da je moral urušen, da ne vlada dobrota čovjeka, nego koristoljublje i interes. To nije problem samo u BiH, nego je to problem i Europe, no kako kardinal Puljić kaže ''mi se moramo baviti našom zemljom Bosnom i Hercegovinom''.

Organizatori ovog predstavljanja su Biskupska konferencije BiH i Teološki institut - Mostar.

Dokument su predstaviti: mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH i dr. don Ante Komadina, profesor moralne teologije na Teološkom institutu u Mostaru. Skupu su se obratili i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Moderator događaja bio je pročelnik Teološkog instituta dr. don Ante Pavlović, događaj je glazbeno uveličala Ženska klapa „Narenta“ iz Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close