Biskup Petar u Bijelom Polju predslavio sv. Misu i održao predavanje za 42 bračna para 2023.
Prva korizmena nedjelja

Biskup Petar u Bijelom Polju predslavio sv. Misu i održao predavanje za 42 bračna para 2023.

Kultura / Vjera | 27. 02. 2023. u 11:26 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Prvu korizmenu nedjelju, 26. veljače 2023. biskup Petar predslavio je u Bijelom Polju pučku sv. Misu u 11,00 sati i poslije Mise održao u crkvi predavanje za 42 bračna para. U 11,00 sati zazvonila su sva tri župna zvona i najavila svečanu sv. Misu u kojoj je koncelebrirao i župnik.

Potom se procesija s ministrantima uputila iz sakristije na oltar, a Veliki zbor intonirao korizmenu pjesmu. Na koru pjevači i mladi, oko oltara ministranti, iza ministranata mala djeca poredana kao cvjetna ikebana. 

Foto: Župa Potoci / Biskup Petar u Bijelom Polju predslavio sv. Misu

Na početku sv. Mise župnik je don Rajko sve nazočne pozdravio, zahvalan Bogu na velikom broju okupljena puka koji se našao u crkvi, iako je bilo loše vrijeme. Zatim je posebno uime čitave župe i u svoje ime pozdravio biskupa Petra, izrazio mu srdačnu dobrodošlicu i zahvalio na dolasku, što je okupljeni puk s oduševljenjem prihvatio te biskupa prijateljskim pljeskom nagradio.

Župnik je naglasio da smo ovakav skup, s ocem biskupom, organizirali i prošle godine, na početku korizme, što je lijepo uspjelo i dobro prihvaćeno, pa smo odlučili ponoviti i ove godine, što je biskup vrlo rado prihvatio i hvala mu.

Zatim je župnik dodao: „Preuzvišeni, započnite ovo sveto misno slavlje i prikažite ga Bogu na slavu a nama na spasenje“. Biskup je uzvratio zahvalom na pozdravima, zatim je pozdravio župnika i sve nazočne, naglasivši da se nalazimo na početku korizme te pozvao Božji puk na obraćenje, molitvu i dobra djela kroz čitavu korizmu, a na iskreno kajanje na početku sv. Mise. Nedjeljna čitanja i molitvu vjernika pročitali su bogoslov Tomo i bjelopoljski mladi, a evanđelje župnik. 

Foto: Župa Potoci / Biskup Petar u Bijelom Polju predslavio sv. Misu

U svojoj homiliji biskup se osvrnuo na biblijska čitanja prve korizmene nedjelje. Podsjetio je nazočne vjernike na višestruki smisao Svetoga Pisma, kako navodi Katekizam katoličke crkve.

Uz doslovni smisao, koji se utvrđuje egzegezom, postoji i duhovni smisao, koji se dijeli na alegorijski, moralni i anagogički. Pojasnio je da je Adam o kojemu govori prvo čitanje zapravo nalazi svoje potpuno značenje u Kristu, jer je Adam „pralik Isusa Krista“, kako će reći sv. Pavao u poslanici Rimljanima, dok je Eva pralik Marije, koja će ovom svijetu roditi Krista Spasitelja.

Biblijsko izvješće iz knjige Postanka ima i za nas značenje, a to je moralni smisao, jer sve nas današnje kršćane potiče na ispravno djelovanje, kako bismo svi zajedno stigli do naše konačne domovine i blaženog života u vječnosti, naglasio je biskup Petar.

Govoreći o Isusovim kušnjama, o kojima govori sveti Matej u svome Evanđelju, biskup je rekao da nam te kušnje nude bogate i zanimljive simbole i da se iste kušnje s kojima se Isus suočio u pustinji događaju i u naše vrijeme. 

Foto: Župa Potoci / Biskup Petar u Bijelom Polju predslavio sv. Misu

Simbol pustinje, čovjekova srca i borbe s đavlom koji nudi varljive putove spasenja otvaraju i nama današnjim kršćanima oči kako se hrabro suočiti s tim kušnjama i kako izaći kao pobjednik iz kušnji. Đavao, kao onaj koji dijeli, je duh koji odvraća čovjeka od Boga, predstavljajući fascinantne, ali varljive putove spasenja.

Isus nam je dao primjer. On se ne udaljava od Očeva plana, ne prepušta se nekoj „čudnoj“ vjeri, koja se hrani osjećajima i idolima. Isus odbacuje logiku uspjeha i svemoći, odbacuje ljudsku oholost koja sebe i svoja sredstva uspjeha čini apsolutnim. Isus pobjeđuje tamo gdje su Adam i Izrael izgubili, polažući svoje apsolutno povjerenje u Boga života, koji ne vara poput gluhih i nijemih idola, kazao je biskup Petar.

Biskup je svim vjernicima poželio da im pobožne korizmene vježbe i odricanje pomognu u svakodnevnom rastu povezanosti s Bogom, na putovanju prema cilju korizme: proslavi Kristova uskrsnuća.

Za sv. Pričest brojni su vjernici pristupili u dva reda pred oltar da se, skrušeni, okrijepe euharistijskim Isusom. Na kraju je župnik, pročitavši oglase, zahvalio biskupu i najavio njegovo predavanje bračnim parovima. 

Poslije sv. Mise i biskupovog blagoslova u crkvi su ostali samo bračni parovi koje je župnik pozvao nedjelju prije da se okupe na korizmeno predavanje koje će im imati o. biskup. Odazvala su se 42 para, od jedne do šezdeset i jedne godine supružničkog života. Najprije su sudjelovali na sv. Misi s ostalim pukom Božjim, a poslije su ostali na biskupovu predavanju.

Biskup Petar je održao predavanje bračnim parovima na temu: Odgajati u ljubavi. Uvodno je rekao kako je cijela povijest spasenja zapravo prikaz odgoja Božjega naroda. I Isus je postepeno, strpljivošću i blagošću odgajao svoje učenike. To čini i s nama danas, jer nismo ni mi savršena stvorenja, u kojima je proces odgoja završen.

Rekavši kako je odgoj kompleksan proces, koji je uvijek u razvoju, koji se ne ostvaruje odjednom, neko u koracima, i čiji je cilj oblikovanje i razvoj intelektualnih, moralnih i fizičkih kvaliteta djece, mladih, ljudi i društva, biskup je ukazao na neke negativne pokazatelje današnjega odgoja, odnosno na važnost obiteljskoga odgoja, potkrjepljujući to konkretnim životnim primjerima.

Navodeći neke nosive obiteljske nîti, kao što su: imati vremena jedni za druge, obiteljska pravila, rituali, fleksibilnost, utvrđivanje odnosa i prioriteta u višegeneracijskim obiteljima, biskup Petar je zaključno naglasio:

„Odgoj nije jednoznačna riječ, ni jednostavan čin. On u sebi uključuje bogatstvo, koje svaka osoba u sebi nosi, u sebi uključuje različitost osoba, okolnosti i postupaka.

Kad roditelji odlučuju prihvatiti novi život, novo dijete, onda se oni odlučuju da će cijeli svoj život biti uz to dijete i ta odgovornost traje cijeli život. Mnogo puta te odgovornosti nismo svjesni.

Kako će se djeca razviti, ovisi u velikoj mjeri o tome, kako se tu djecu odgaja. Svatko bi želio svome djetetu najljepšu budućnost. Ali za to se mora nešto i učiniti. A počinje se uvijek od samog sebe.

I uvijek s jednim bitnim začinom, začinom iskrene ljubavi.“

Foto: Župa Potoci / Biskup Petar u Bijelom Polju predslavio sv. Misu

Na kraju predavanja župnik je zahvalio o. biskupu Petru na lijepom i praktičnom predavanju, u kome je biskup pozvao roditelje, ali i djedove i bake na dobar odgoj djece, što se najbolje postiže osobnim dobrim primjerom. Zatim je zahvalio domaćicama koje su donijele razno pecivo i popunile dvoranske stolove. 

Poslije duhovne obnove u crkvi, župnik je sve parove pozvao u župnu dvoranu, na čašćenje i druženje, što su oni rado prihvatili, a navratio je i s njima se, zajedno sa župnikom, zadržao u ugodnu razgovoru i o. biskup.

Svi su se na ovaj susret rado odazvali i lijepo prokomentirali da je bilo dobro, lijepo i korisno, a svima nam je ovako nešto jako potrebno, pa bi bilo dobro ovako i nastaviti. Poslije ovog bogatog dana u crkvi i župnoj dvorani, bračni parovi su se uputili kućama na obiteljski ručak, a župnik je biskupa ugostio u župnoj kući. 

Kopirati
Drag cursor here to close