Predavanje na Filozofskom

Biskup Palić studentima: ''Religije mogu doprinijeti ukupnom napretku društva''

Biskup je naveo kako se kršćanstvo nalazi na prekretnici.
Kultura / Vjera | 26. 01. 2023. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako religije mogu doprinijeti ukupnom napretku društva, iako nemaju nikakvu političku moć.

''Iako religije nemaju nekakvu političku moć, niti je zadaća bilo koje religijske zajednice baviti se politikom, religije svakako, počevši od katoličanstva, pozivanjem na življenje etičnosti i pozivanjem na pridonošenje miru i stabilnosti, mogu dati svoj doprinos i u ovom društvu u kojem živimo'', kazao je biskup Palić novinarima uoči predavanja o temi "Punina zakona je ljubav – Kršćanstvo na prekretnici" održanom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Foto: Fena / Predavanje biskupa Palića

Nadovezujući se na temu predavanja, biskup je naveo kako se kršćanstvo nalazi na prekretnici.

''Smatram da je kršćanstvo tijekom razdoblja bilo na puno prekretnica, nije ovo jedina, ali isto tako mislim da razvoj tehnologije i ljudskog društva uvijek iznova stavlja kršćanstvo na određenu prekretnicu, što naravno od kršćana zahtijeva adekvatan odgovor na suvremene izazove'', istaknuo je biskup Palić.

Inače, na Filozofskom fakultetu počeo je ciklus predavanja "Religije u suvremenom kontekstu" i ovo je bilo prvo u nizu predavanja na kojima će s različitih perspektiva govoriti niz značajnih predavača.

Foto: Fena / Predavanje biskupa Palića

Dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Dražen Barbarić izrazio je nadu da će ovaj ciklus doprinijeti širem razmišljanju religije u odnosu na humanizam i humanističke znanosti.

''Ponukani trenutkom u kojem se nalazimo, u trenutku kada je potpuna konfuznost entiteta, ekonomska deprivacija i politička dezorijentiranost, odlučili smo pokrenuti ciklus predavanja vjerskih velikodostojnika u kojima ćemo kontekstualizirati koja je uloga religija u suvremenom društvu'', istaknuo je dr. sc. Barbarić.

Foto: Fena / Dražen Barbarić

''U tom smislu nadam se da će ovaj ciklus doprinijeti širem razmišljanju religije u odnosu na humanizam i humanističke znanosti i doprinijeti cjelokupnoj društvenoj zajednici'', poručio je dekan Filozofskoga fakulteta mostarskoga sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close