Nusret ef. Abdibegović

Bajram: Vrijeme kada se čovjek ogrne najljepšom odjećom

Kultura / Vjera | 16. 07. 2015. u 06:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave Rijaseta za vjerske poslove, u intervjuu za "Dnevni avaz" povodom Ramazanskog bajrama govori o značajnu ovog blagdana i porukama koje bi iz njega morali izvući Bošnjaci.

Ističe da se značaj Bajrama ogleda kroz više segmenata te napominje da je ovaj blagdan sretni spoj čovjekovog duhovnog bića i društvenog ugleda.

''Bajram je vrijeme kada se čovjek ogrne najljepšom odjećom, jer se u ramazanu zagrnuo ibadetima i u tome je spoj čistoće duše i gizdavog odijela kojem se u ovom svijetu poklanja velika pažnja. Čovjek treba biti čist u duši, okićen vrlinama i vrijednostima, a zagrnut čistom i lijepom odjećom. Najljepši ogrtač koji čovjek može ponijeti, prema kur'anskom kazivanju, jeste bogobojaznost. Zato je bajramska komunikacija prilika da osjetimo, primimo, ponudimo i podijelimo radost'', rekao je ef. Abdibegović.

Po njegovim riječima, najljepša radost u danima Bajrama koja se može podijeliti jeste radost u obitelji s djecom, roditeljima i prijateljima.

''Zato bajramski namaz, tekbiri, sadaka i dobro djelo koje se učini na taj dan, bivaju posebno značajni u čovjekovom životu'', kaže ef. Abdibegović za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close