Ilindanski susret

Sovići: Zlatna Misa don Marinka Ivankovića i susret Sovićana

Don Marinko se biranim riječima zahvalio svima nazočnima na Svetoj misi, te s nostalgijom prisjetio svoje Mlade Mise, trenutka kada je prvi put stupio pred oltar Gospodnji kao vjerni služitelj Bogu i ljudima.
Kultura / Vjera | 22. 07. 2019. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već dvadeset i prvi put za redom, subotom najbližoj blagdanu sv. Ilije proroka, održava se tradicionalni susret Sovićana na groblju Radešnice, župa Goranci, ponad Mostara. Ove godine ilindanski susret je bio poseban jer predvoditelj misnoga slavlja, salezijanac don Marinko Ivanković obilježava pedesetu godinu misništva, svoju Zlatnu Misu.

Naime, susreti Sovićana su nastali kao spomen na Mladu Misu don Marinka koja je bila poseban događaj za ovo malo mjesto na Ilindan, 20. srpnja 1969. Toga dana okupilo se mnoštvo naroda, ljudi koji su na osobit način voljeli i cijenili mladomisnika. Kao svoje zlatomisničko geslo don Marinko je izabrao riječi iz Lukinog evanđelja: „Slavi dušo moja Gospodina“. Na početku slavlja u ime obitelji, prijatelja i okupljenog puka koji je ispunio groblje Radešnice, jubilarca je pozdravila Karla Ivanković.

Zlatna Misa don Marinka Ivankovića u Sovićima kod Goranaca

Već dvadeset i prvi put za redom, subotom najbližoj blagdanu sv. Ilije proroka, održava se tradicionalni susret Sovićana na groblju Radešnice, župa Goranci, ponad Mostara. Ove godine ilindanski susret je bio poseban jer predvoditelj misnoga slavlja, salezijanac don Marinko Ivanković obilježava pedesetu godinu misništva, svoju Zlatnu Misu.

Don Marinko se biranim riječima zahvalio svima nazočnima na Svetoj misi, te s nostalgijom prisjetio svoje Mlade Mise, trenutka kada je prvi put stupio pred oltar Gospodnji kao vjerni služitelj Bogu i ljudima. Prisjetio se i svojih pokojnih roditelja, brata, te svih Sovićana, ne samo onih koji su pokopani na Radešnicama nego i po drugim grobljima ili im se za grobove ne zna.

Uz zlatomisnika u koncelebraciji su sudjelovali petorica svećenika: don Ivan Perić, župnik župe Cim/Ilići, don Marin Krešić, župnik u Biogradu na Moru, a korijenima vezan za Soviće, don Josip Stanić, salezijanac iz Žepča, don Mirko Barbarić, salezijanac na službi u Splitu, te goranački župnik fra Ivan Ivanda. Sv. Misu svojim pjevanjem animirali su članovi zbora „Dobri Pastir“ iz Cima/Ilića pod vodstvom don Ivana.

Na kraju sv. Mise čestitku i riječi zahvale uputio je fra Ivan Ivanda, župnik domaćin.

Nakon Svete Mise nastavljeno je druženje pod šatorom i vedrim nebom na ledini pored groblja Radešnice uz čestitke, pjesmu i veselje, baš kao i prije 50 godina do kasno u noć. Organizatori su se potrudili da sve bude spremno kako bi se svi okupljeni vjernici mogli okrijepiti i počastiti.

***

Don Marinko Ivanković je rođen 20. lipnja 1942. u Sovićima, župa Goranci, nadomak Mostara. U Gorancima je do petog razreda pohađa osnovnu školu pješačeći svaki dan više od 10 km na putu do škole i na povratku domu. Nakon toga školovanje je nastavio u Mostaru. Na prijedlog tadašnjeg župnika fra Miroljuba Skoke s još dvojicom prijatelja 1958. odlazi u sjemenište u Zadar, godinu dana kasnije stiže u novicijat u Rijeku gdje 1960. polaže zavjete i pristupa salezijanskoj družbi. Sljedeća tri razreda gimnazije završava u Rijeci. Potom odlazi na odsluženje vojnog roka nakon kojeg ide u Zagreb gdje upisuje Bogoslovni fakultet. Za svećenika je zaređen 1969. Poslije pastoralne godine odlazi u Križevce gdje dvije godine predaje u salezijanskoj gimnaziji i brine o odgoju salezijanskih kandidata. Potom dolazi u Zadar i na Filozofskom fakultetu upisuje studij povijesti i pedagogije te tri godine vodi dvije župe: Murvicu i Briševo. Ponovno se zatim vraća u Rijeku gdje je u salezijanskoj gimnaziji, koja će 1991. postati škola s pravom javnosti, punu 31 godinu radio kao profesor i pedagog. Nakon toga se umirovljuje. Poslije sedam godina vođenja tajništva Provincije, 2013. godine, stigao je u Salezijansku zajednicu u Žepče gdje kao ispovjednik radi i boravi i danas.

Kopirati
Drag cursor here to close