Dani mevluda i zikra

Muftija Dedović: Blagajsko dovište se izdvaja

Na centralnoj svečanosti, koja je započela učenjem dijelova Kur'ana, u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.
Kultura / Vjera | 12. 05. 2018. u 15:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na vrelu Bune u Blagaju u subotu se održala centralna manifestacija ovogodišnjih "Dana mevluda i zikra" koja je ove, kao i prethodnih godine, okupila više tisuća vjernika iz svih krajeva naše zemlje i svijeta.

Na centralnoj svečanosti, koja je započela učenjem dijelova Kur'ana, u jedinstvenom ambijentu blagajske tekije imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Dovište u Blagaju, po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, jedno je od najstarijih i svakako najmasovnijih ne samo unutar BiH, već i šire, a njegova višestoljetna tradicija govori o kontinuitetu i raskoši kulturnog i duhovnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u povijest od dolaska Osmanlija na ove prostore.

"U tradiciji bh. muslimana dovišta su duboko ukorijenjena i utkana u živo biće vjerske i duhovne prakse. Kao takvo, blagajsko dovište se izdvaja i poslije Ajvatovice zauzima primat", kazao je za Fenu muftija Dedović.

Blagajsko je dovište, kaže muftija, mjesto koje objedinjuje zajednicu vjernika u dobru i osnažuje 'naš duh da istraje u očuvanju svoga vjerskog, kulturnog, tradicijskog, jezičnog i nacionalnog identiteta na ovom prostoru Hercegovine'.

"Dani mevluda i zikra" glavna su godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog u čijoj realizaciji, osim Muftijstva, sudjeluju i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina-ef. Kavazovića, a bit će zatvorena 14. svibnja znanstvenim skupom 'Bošnjaci u Hercegovini kroz povijest'.

Kopirati
Drag cursor here to close