Uzori si mi, Poslaniče

Mostar: Mjesec posvećen božjem poslaniku

Kroz jednomjesečni program održat će se mevludi u Biletićima, Blagaju, Drežnici, Podveležju, Malom Polju, Humima, Prigrađanima, Podgoranima, Dračevicama, Vrapčićima, Kozicama.
Kultura / Vjera | 03. 11. 2019. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestaciju o Allahovom Poslaniku 'Uzor si mi, Poslaniče' koji tijekom mjeseca rebiu-l-evela realiziraju institucije Islamske zajednice u Mostaru započela je u Studentskom hotelu 'Mostar' govorom glavnog imama Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dine ef. Maksumića.

Okupljenim vjernicima ef. Maksumić je predstavio dvadesetak planiranih programa koji će se održati u svim mostarskim džematima.

"Ovu manifestaciju MIZ Mostar organizira drugu godinu zaredom. Manifestacija se provodi u ovom mjesecu, jer prema islamskoj tradiciji u tom mjesecu je rođen božji poslanik Muhammed s.a.v.s. Kroz program će biti predstavljen prijevod Kur'ana Nurke Karamana, zatim tribinu o utemeljenosti i osporavanju mevludske tradicije, predavanja o halal standardu i brojne druge sadržaje", kazao je Maksumić u izjavi za Bljesak.info.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvorenja manifestacije

Uz mostarske imame sadržaje će realizirati aktivisti Info servisa, mreže mladih Mostarskog muftijstva, Odjela za brak i porodicu, Kulturno edukativnog centra za ženu 'Sehara', Centra za učenje Kur'ana i Karađoz-begove medrese.

Centralna mevludska svečanost, na kojoj će biti prezentirani rezultati literarnog natječaja raspisanog za učenike srednjih škola i studente Univerziteta 'Džemal Bijedić', bit će upriličena u Sinan pašinoj džamiji u petak 8. studenog poslije jacije namaza. Manifestacija će biti zatvorena koncertom ilahija i kasida 27. studenog u Narodnom pozorištu Mostar.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvorenja manifestacije

Kroz program, upriličit će se posjete institucijama od socijalnog značaja poput staračkog doma, dječjem domu (nekadašnje Egipatsko selo) i dr.

"Nadam se da ćemo ovim programima još više probuditi ljubav prema Poslaniku koja će nas potaknuti da izučavamo njegov život i na taj način izvučemo pouke i poruke koje će naš svakodnevni život, i profesionalni i obiteljski učiniti ljepšim i ugodnijim", poručio je ef. Maksumić.

Kroz jednomjesečni program održat će se mevludi u Biletićima, Blagaju, Drežnici, Podveležju, Malom Polju, Humima, Prigrađanima, Podgoranima, Dračevicama, Vrapčićima, Kozicama.

Predavanje 'Halal i zdrava ishrana u svjetlu prakse Muhammeda a.s.' održat će se u Kulturnom centru 'Kralj Fahd' 6.11. od 19 sati., a predavač će biti Selvedina Šehić. Ulična akcija podjele hadisa i slastica održat će se ispred Karađoz-begove džamije 8.11. poslije ikindije namaza.

Foto: MIZ Mostar / Detalj s otvorenja manifestacije

Dodjela nagrada za literarni natječaj održat će se u Sinan-pašinoj džamiji 8.11. poslije jacija namaza. U džamiji Derviš-paše Bajezidagića 14.11. održat će se večer Kur'ana i mevluda za žene poslije jacija namaza, predavač će biti Lejla Mezit. 19.11. u Centru za kulturu Mostar održat će se promocija prijevoda Kur'ana Nurke Karamana s početkom u 19 sati.

Tribina na temu 'Tradicija mevluda između utemeljenosti i osporavanja' održat će se u Studentskom hotelu 'Mostar' 21.11. od 19 sati, a predavač će biti muftija zenički hfz.dr. Mevludin Dizdarević. Večer ilahija i kasida održat će se 27.11. od 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar i ovom svečanošću, jednomjesečna manifestacija će biti zatvorena.

Kopirati
Drag cursor here to close