Večeri duhovne glazbe

Konjic: Koncertom najljepših glasova dočekana nova hidžretska godina

Na koncertu je nastupio zbor 'Hazreti Hamza' iz Sarajeva, a večer sazvučja - najljepših glasova otvorio je muftija mostarski Salem efendija Dedović.
Kultura / Vjera | 11. 09. 2018. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kino dvorani u Konjicu u ponedjeljak je upriličen koncert povodom nove 1440. hidžretske godine.

"Umjetnik samom svojom vjerom, svojom pokornošću božanskom zakonu, je uvijek svjestan činjenice da on nije taj koji stvara ili izmišlja ljepotu, već da je umjetničko djelo lijepo onoliko koliko je ono potčinjeno kosmičkom redu i prema tome reflektuje univerzalnu ljepotu.

Ova svjesnost, ni u kom slučaju ne ukida radost umjetničke kreativnosti, kao što i sama djela o tome svjedoče. Prije bi se moglo reći da ona daje umjetnosti smiren i, na neki način, impersonalni karakter. Prema razumijevanju jednog mislioca, umjetnost čovjeka podsjeća na Boga, tek u slučaju kada je impersonalna, poput zakona, koji vladaju kretanjima nebeskih tijela.

Foto: Vehid Šišić / Detalj s koncerta

Jeste fascinacija u očima kada gledaš neku umjetničku sliku ili fotografiju, jeste smiraj kada slušaš zvuk naja ili glas onoga koji uči ilahiju, jeste divljenje u glasu karije., ali svemu je suština, da konstnatno podsjećaš sebe i svoja čula na jednoću i savršenstvo božanskog stvaranja.

Neka te ljepota nečijeg dara vodi ka Darovatelju", kazao je na otvaranju koncerta direktor ustanove Narodni univerzitet Konjic Benjamin Mušinović.

Ovaj festival duhovnosti i umjetnosti organizirao je Narodni univerzitet Konjic u suradnji sa partnerima: Kulturno umjetničkim udruženjem Sejfullah, Medžlisom Islamske zajednice Konjic fondacijom 'Lijepa riječ', te uz iznimno važnu podršku: 'Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u BiH', općinu Konjic, gospodarsko društvo Igman d.d. Konjic i uz medijsko pokroviteljstvo i podršku Radio Konjica.

Na koncertu je nastupio zbor 'Hazreti Hamza' iz Sarajeva, a večer sazvučja - najljepših glasova otvorio je muftija mostarski Salem efendija Dedović.

Foto: Vehid Šišić / Detalj s koncerta

Organizatori su izrazili zahvalu što je ovogodišnja manifestacija 'Večeri duhovne glazbe' uvrštena i u repertoar dana mevluda u Konjicu, a uime Medzlisa islamske zajednice Konjic prisutne je pozdravio glavni imam MIZ-a Refik ef. Delić.

O umjetnosti, duhovnosti, čistoći vjere govorilo se kroz tekstove zbora 'Hazreti Hamza', a već narednog tjedna (17.9.) na programu u Konjicu će se naći 'Večer govor Kur'ana' i njegovog prijevoda na bosanski jezik prevoditelja Nurke Karamana, a o njegovom prijevodu će govoriti prof. Zijad Ljevaković i književnik Hadžem Hajdarević. Program će biti održan u Bosanskoj sobi 17.9. od 19:30 sati.

Foto: Vehid Šišić / Detalj s koncerta

O manifestaciji

Centar za kulturu Narodnog univerziteta Konjic u suradnji sa partnerima već 11 godina radi na projektu 'Večeri duhovne glazbe'. U dosadašnjem iskustvu, od 2008. godine, izdvajaju se gostovanja brojnih solista, instrumentalista, zborova iz Bosne i Hercegovine i regije.

Nastupili su zborovi i ansambli: Dal-Novi Pazar, Mošus Brčko, Hazreti Hamza-Sarajevo, Nešidul huda-Sarajevo, En Nur-Tutin, El Misbah-Mostar, Ayman-Konjic, Sejfullah-Konjic, Rezonanca-Konjic, Pontanima-Sarajevo, Sultan Mehmed Fatih-Sarajevo, Rejjan-Sarajevo, Gazel-Sarajevo, Dah ljubavi-Sarajevo, Vokalni ansambl Bugojno-Bugojno, Iranski sastav 'Rawi'-Teheran, Asfar Trio-Sarajevo, Kewser-Sarajevo, zbor MIZ-e Sarajevo, Ansambl 'Preporod' Ilijaš, Mostarske kiše-Mostar, El Kamer-Mostar, zborovi Prve i Druge O.Š. Konjic, Đulistan-Novi Pazar; Trio Okcident/Orjent-Istanbul, Jazz Instrumental Trio-Sarajevo i Ansambl 'Arabeske' iz Zagreba.

Kao solisti nastupali su: Kenan Mačković, Zejd Šoto, Berin Buturović, Eldin Huseinbegović, Suana Muhibić, Emina Karović, Armin Muzaferija, te poznati predavači i pedagozi iz oblasti: islamistike bh. umjetnosti, etnomuzikologije i sl.

Kopirati
Drag cursor here to close