Duhovno-pastoralni centar Emaus

Biskupi Hrvatske i BiH pozvali na jednakopravnost Hrvata

Vrhbosanski nadbiskup Vukšić rekao je da su tijekom dvodnevnog zasjedanja biskupi posebno razmatrali pitanje inozemne pastve te iseljavanja ljudi.
Kultura / Vjera | 15. 02. 2022. u 16:10 Bljesak.info
Mons. Vukšić: Očekujem poštivanje svih prava hrvatskog, ali i bilo kojeg drugog naroda

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada su u pitanju ljudska prava, pa tako i prava Hrvata u BiH, biskupi i Crkva kao takva su na strani evangelizacije koja uključuje poštivanje pravde, donošenje pravednih zakona, poštivanje ljudskih pojedinačnih prava, ljudskih kolektivnih prava, koja su i prava naroda, i u tom kontekstu Crkva se neće umoriti upozoravati na tu tematiku, kazao je u utorak nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, dopredsjednik Biskupske konferencije (BK) BiH mons. Tomo Vukšić.

"Gdje god da su prava ugrožena mi ćemo upozoravati, gdje god su poštovana mi ćemo pohvaliti i iznad svega promovirati čovjeka i njegovo dostojanstvo, uključujući i vjerska prava koja su dio ljudskih prava. Zauzimamo se za prava ne samo katolika i Hrvata, nego za prava doslovno svakoga drugoga. Kao pojedinac iz hrvatskog naroda mogu kazati da sve ono što očekujem da bude poštovano na području mojih prava, želim da bude poštovano i na području prava bilo kojeg drugog čovjeka. Kao pripadnik hrvatskog naroda također očekujem da budu poštivana sva prava mog naroda, kao što očekujem da budu poštivana sva prava svakog i bilo kojeg drugog naroda bilo gdje u svijetu", istaknuo je mons. Vukšić nakon 24. zajedničkog zasjedanja BK BiH i Hrvatske biskupske konferencije (HBK) održanog u Mostaru.

Naveo je također kako Katolička Crkva ima svoj sustav koji je drugačiji od bilo kojeg društvenog političkog sustava.

"U dokumentima Drugog vatikanskog sabora se izričito kaže da ni jedan društveni politički sustav nije sustav Crkve. Od svih njih demokratski sustav Crkva smatra najprikladnijim poštivanju ljudskih prava, ali ni taj nije savršen i ne smatra ga svojim, jer je sustav Crkve ljubav, a ne izborna volja koja može biti i protiv moralnih zakona. Za Crkvu postoji vječni Božji zakon i on bi trebao regulirati i voditi kompletan ljudski pojedinačni i društveni život", kazao je Vukšić.

Nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić istaknuo je kako Republika Hrvatska (RH) vodi brigu o svom narodu u BiH i dijaspori.

"Veselim se ako se može osjetiti da je to efikasno. Stanje u BiH možda nije daleko od frustrirajućeg. Iznenađuje me da nakon toliko godina rata ovdje nisu zaživjela sva prava o kojima je govorio nadbiskup Vukšić, ali živim u nadi da će se i međunarodna zajednica, koja je suodgovorna za takvo stanje u BiH, Hrvatskoj i cijelom ovom području, zauzeti i pomoći ljudima u rastu ove svijesti prava, slobode, dostojanstva i svega onoga što i Crkva propovijeda i naučava", kazao je Puljić.

Dodao je kako RH, kao supotpisnik Daytonskog sporazuma, ima obvezu voditi brigu o hrvatskom narodu u BiH.

"Vodeći brigu o svom narodu zapravo se vodi briga o cijeloj državi koja je, kako vidimo, u nekim segmentima zaista zakočena i blokirana. Ne bih tražio krivca, ali mi je žao da stvari ne idu naprijed. Mi se nadamo da će i BiH ući u Europsku uniju, jer koliko god možda netko nije zadovoljan EU-om, Unija ipak ima neke standarde koji su, čini mi se, nužni za osiguravanje prava, slobode i dostojanstva. Nadam se da će RH pomoći BiH, pogotovo Hrvatima, da se što prije uključe u tu zajednicu naroda u kojoj će biti manje razočaranosti, a više prava i slobode", istaknuo je Puljić.

Demografsko pitanje, pitanje iseljavanja, kako kaže mons. Vukšić, nije prvenstveno pitanje Crkve.

"Pitanje zašto država nema ili ima, recimo, sektor ili ministarstvo za demografiju, za promoviranja ostanka, zapošljavanja, prava žene, majke, djeteta i svih onih standarda koji će omogućiti ostanak, reguliranje tih područja zaista nije pitanje koje prvenstveno treba postavljati Crkvi. Treba ga postavljati ministrima, predsjednicima vlada i država jer oni trebaju rješavati ta pitanja. Uloga Crkve je, na evangelizatorski način, biti podrška svemu onome što je u službi dostojanstva i prava ljudi, te se brinuti za naše vjernike gdje god oni bili. Za njima smo išli i ići ćemo s neskrivenom željom da se dogodi obratni proces, odnosno bit ćemo presretni da se ti naši svećenici zajedno s narodom vrate u svoje zavičaje", istaknuo je Vukšić.

Na ovogodišnjem zasjedanju BK BiH i HBK biskupi su, među ostalim, razgovarali o brizi za vjernike i iseljenike u inozemstvu, Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH, Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu, liturgijskim pitanjima i slično.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić kazao je kako je ovo zasjedanje dodatno ohrabrenje i biskupima, ali i svim vjernicima da nastave svoju zadaću svjedočenja radosne vijesti na ovom području gdje žive i rade.

Biskupi su također sudjelovali na zajedničkom euharistijskom slavlju održanom u ponedjeljak kad je misu predvodio mons. Tomo Vukšić.

Kopirati
Drag cursor here to close