Program proslave

Proslava 150. obljetnice utemeljenja župe Goranci

Župljani i svi hodočasnici će se za proslavu pripremati trodnevnicom
Kultura / Vjera | 09. 08. 2021. u 13:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / 150. obljetnice utemeljenja župe Goranci

Pred nama je proslava 150. obljetnice (1871. – 2021.) od osnutka župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima. Župljani i svi hodočasnici će se za proslavu pripremati trodnevnicom. Trodnevnice započinju u 17.30 sati molitvom krunice, a u 18 sati sveta misa, sve tri večeri.

Program: 

- Prvi dan (četvrtak, 12. kolovoza): krunica u 17.30 sati, u 18 sati Sveta misa koju predvodi fra Bože Milić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru. Svećenik će biti na raspolaganju za sv. ispovijed.

- Drugi dan (petak, 13. kolovoza): krunica u 17.30 sati, u 18 sati Sveta misa koju predvodi don Davor Berezovski, dosadašnji župni vikar u katedralnoj župi Marije Majke Crkve u Mostaru, a sadašnji župnik župe sv. Ante Padovanskog u Pločama-Tepčići. Svećenik će biti na raspolaganju za sv. ispovijed. 

- Treći dan (subota, 14. kolovoza): krunica u 17.30 sati, u 18 sati Sveta misa koju predvodi don Davor Berezovski. Svećenik će biti na raspolaganju za sv. ispovijed. 

- Središnja proslava (nedjelja, 15. kolovoza): Svečanu euharistiju u 11 sati predslavi mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski u suslavlju sa 13 svećenika.

Župa Goranci osnovana je 27. travnja 1871. godine, no ove godine slavi se na dan patrona župe – Velike Gospe. Prostorno, jedna od najvećih, župa u Mostarsko - duvanjskoj biskupiji, prirodnu granicu župe čine na sjevernoj strani područje obronaka planine Čabulja, na istočnoj strani Đubrani (župa Potoci, Bijelo Polje), sa zapadne strane Bile - Misište, te s južne Cim, Vihovići i Planinica.

Prema starim predajama, župa Goranci ima oko šest sati hoda po dužini, a četiri sata po širini kamenjarskog puta. Sastoji se od sljedećih mjesta: Goranaca, Bogodola, Raške Gore, Planinice, Sovića, Bila i Ladine.

Kopirati
Drag cursor here to close