Izložba

Zanima vas kako je to 'govoriti bojama'? Odgovor vas čeka na mostarskoj šetnici!

''Naziv izložbe je simboličan, kako se vidi i na našem plakatu. Govorim, ali i gorim bojama ujedno znači simboličku funkciju boja u ovom našem svijetu u kojem mi funkcioniramo...
Kultura / Umjetnost | 07. 09. 2021. u 11:54 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko 200 radova različitih tehnika, materijala i tematike, učenika Osnove škole za djecu s posebnim potrebama Mostar, bit će predstavljeno u utorak 7. rujna na šetnici Nikola Šubić Zrinjski u Mostaru u sklopu izložbe 'Govorim bojama'.

''Naziv izložbe je simboličan, kako se vidi i na našem plakatu. Govorim, ali i gorim bojama ujedno znači simboličku funkciju boja u ovom našem svijetu u kojem mi funkcioniramo, odnosno mi koji djelujemo i radimo s osobama s poteškoćama u razvoju. Nismo stavljali naglasak na dijagnoze, nego na predstavljanje nas kao svih onih koji radimo u ovom sustavu s ovom populacijom i koliko mi pokušavamo uložiti interdisplinarnim pristupom tim osobama i da izvučemo maksimum iz njih'', rekla je uoči izložbe Ivana Galić Šantić, nastavnica Likovne kulture u ovoj školi, koju smo zatekli na mostarskoj šetnici tijekom postavljanja likovnih radova.

Foto: Bljesak.info / Izložba na mostarskoj šetnici

Po prvi put u svom gradu

Objašnjava nam kako je ovo putujuća izložba s kojom su ranije posjetili Osijek, Čapljinu i druge gradove, no da je ovo prvi put da se predstavljaju svom Mostaru. Govori kako vjeruje da će radovi koje su prikupljali tijekom proteklih šest godina, i u kojima 'svoje prste ima' oko 40 učenika ove škole, nastaviti svoj put, jer ''imaju što pokazati''.

''Želimo pokazati da dijete koje ne može da piše, ima veće ili manje poteškoće, da možemo naći alternativni način da se izrazi. Konkretno u našem slučaju bojom. Slikanjem, prstima, različitim alatima, četkama i na razne načine i da nam pokaže sva svoja emotivna stanja. Većina slika ovdje nije figurativna, jedan dio jeste, jedan je apstraktan, ali kad se prošetate i pogledate izložbu, moći ćete pročitati svako emotivno stanje tog djeteta'', govori nastavnica.

Dodaje kako njihovi učenici ne mogu reći jesu li sretni ili tužni, ali su zato u mogućnosti to pokazati bojama, i to je ono što i oni žele reći ovom retrospektivnom izložbom.

Sretni ili tužni

''Vidjet ćete, kad je sretno to su ekspresivni radovi koji pršte bojama, a kada je tužno to su monokromatski radovi, bez boja, koji izgledaju jako depresivno. Kroz njih možemo pročitati svu funkciju i simboliku boje'', dodaje Ivana i poziva sve da ih posjete i budu 'dio ovog urbanog kulturnog mega šarenila'.

Foto: Bljesak.info / Izložba na mostarskoj šetnici

Izložba, realizirana u suradnji s Open City Mostar, bit će otvorena od 17 sati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close