Napretkovi božićni dani

Virtualna božićna izložba ANNALE 2020.

U borbi s vremenom i prolaznošću istog, ali i s vjerom u vječni život, te slavljenje svakog rađanja, tijeka, faze i emotivne vezanosti za određeni trenutak u prezentiranoj postavci, na izložbi se susreću raznoliki autorski radovi
Kultura / Umjetnost | 18. 12. 2020. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Napretkova božićna čarolija u okviru Napretkovih božićnih dana 2020. nastavlja se širiti i to ovaj put kroz likovnu umjetnost.

''46 umjetničkih djela koje Vam prezentiramo jedan su od najljepših ukrasa ovogodišnjeg Napretkovog  bora kojim prkosimo neizvjesnosti i težini 2020. godine i pronalazimo način da radimo i djelujemo unatoč postavljenim granicama koje je koronavirus donio dosežući razmjere pandemije'', rečeno je iz Napretka.

U borbi s vremenom i prolaznošću istog, ali i s vjerom u vječni život, te slavljenje svakog rađanja, tijeka, faze i emotivne vezanosti za određeni trenutak u prezentiranoj postavci, susrećemo se tako s raznolikim autorskim radovima koji, svaki za sebe, oslikava, uz neospornu kreativnost i inventivnost i širinu, otvorenost i maštovitost svakog autora ponaosob.

''Upravo to je ono, što bez sumnje, predstavlja posebnu vrijednost ovogodišnje Božićne izložbe članova Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak u cjelini i svojevrstan je dokaz kako je moguće doskočiti prolaznosti i dati joj obrise bezvremenosti, te dati naglasak onome bitnom u nutrini svakog umjetnika, a što u konačnici gledajući djelo, predstavlja pijadestal na kojem se cijeni izričaj'', priopćeno je iz Napretka.

Premda se, kako navode, neka od izloženih djela doimaju kao određena vrsta bijega od stvarnosti, čime ovi umjetnici nastoje umiriti svoj duh, na drugoj strani svako izloženo djelo je i svojevrstan dokaz želje za odašiljanjem univerzalne poruke ljepote i ljubavi nastale kao rezultat meditativnog procesa stvaranja. Spas od često kaotične stvarnosti, a kakvu nam je donijela cijela 2020. godina,  autori na ovoj izložbi pronalaze u povratku prirodi i posebice čovjeku prihvaćajući ih i doživljavajući kao temeljni izvor umjetničkog stvaralaštva.

Imajući u vidu navedeno, nije neobično to što se svako od izloženih djela doima kao putovanje misli, želja, ideja i snova, ono za koje ne treba kupovati kartu, imati posebno mjesto, niti pripremu, nego mu se samo prepustiti i bez straha dati mašti na volju da odredi krajnju destinaciju i otkrije izvor pobuda.

''Gotovo svako izloženo djelo odražava potragu za vlastitim izričajem, no, u okviru koncepta, odnosno same izložbene postavke, ovogodišnja Božićna izložba nizanjem međusobno različitih, ali konceptualno isprepletenih elemenata, stvara kružnu formu koja je po svom karakteru otvorena i beskonačna, te dojam putovanja čini još snažnijim i iako naizgled bez vidljive spone, ipak ga predstavlja čvrsto vezanim za živuću stvarnost. U izloženim djelima promatrač ima mogućnost razotkriti i povezati metodu razmišljanja i gledanja kojom autori povezuju različite elemente stvarnosti s vlastitim fikcijama i na taj način tvoriti zasebne kompozicije'', poručili su iz Napretka.

Bit će to jedno lijepo putovanje, puno simbolike i snage, putovanje bez kraja, za čiji početak je dovoljno samo imati dobru volju i želju da se u svemu uoči i identificira ono što je lijepo, a u ovom vremenu svaka umjetnost je istinski blagdan ljepote.

Kopirati
Drag cursor here to close