VIDEO

VATRA Vatroslava Kuliša na mostarskom sveučilištu

Bešlić je istaknuo kako je Igor Zidić jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti, pjesnika i kulturnih djelatnika.
Kultura / Umjetnost | 15. 10. 2021. u 13:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Likovni kritičar Milan Bešlić u petak je u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču održao otvoreno predavanje na temu "Život i djelo Igora Zidića", a nakon toga upriličeno je i otvaranje retrospektivne izložbe hrvatskog umjetnika Vatroslava Kuliša "VATRA - Kritička retrospektiva, 1991. - 2021.".

Bešlić je istaknuo kako je Igor Zidić jedan od najvažnijih suvremenih hrvatskih likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti, pjesnika i kulturnih djelatnika.

Foto: Fena / VATRA Vatroslava Kuliša na mostarskom sveučilištu

- Ovome u prilog moguće je navesti brojne činjenice, prije svega njegove knjige pjesama koje su antologijska vrijednost, a u prilog tvrdnji da je Zidić među najvažnijim suvremenim hrvatskim likovnim kritičarima najbolje govore njegova djela pisana na tu temu, ali i njegove iznimno značajne izložbe koje je radio kao ravnatelj Moderne galerije kojom je upravljao gotovo punih 20 godina - kazao je Bešlić.

Od naročite važnosti je, dodao je, činjenica da je kao kulturni djelatnik obnašao funkcije poput predsjednika Matice hrvatske.

Foto: Bljesak.info / VATRA Vatroslava Kuliša na mostarskom sveučilištu

- Danas je nedvojbeno jedan od najvažnijih i po godinama najstarijih članova te slavne hrvatske kulturne institucije. Ne samo da je obnašao tu funkciju Matice hrvatske u dva mandata, nego je bio i urednik znamenitih biblioteka i pokrenuo jedan od najvažnijih časopisa, a riječ je o Hrvatskom tjedniku 1971. godine gdje je kao prvi urednik uređivao prvih 13 brojeva, okupio reprezentativnu ekipu suradnika koji su upravo pod njegovim uredništvom u Hrvatskom tjedniku otvarali teme od nacionalne važnosti iz gospodarstva, kulture, pitanja nacionalnog jezika i svih onih drugih relevantnih čimbenika koji su značajni za hrvatski narod, identitete i kulturu - naveo je Bešlić.

Video: VATRA Vatroslava Kuliša na mostarskom sveučilištu

Istaknuo je kako je važno osvijestiti hrvatsku javnost o važnosti Zidićevog priloga hrvatskoj kulturi.

- U tom smislu, mislim da je moje današnje izlaganje dalo mali prinos jer sam sistematizirao taj golemi opus i u jednom izlaganju i cjelini, zapravo, sažeto prikazao kako je taj opus velik i mislim da sam ga, kroz četiri osnovne sastavnice koje sam spomenuo, mogao dobro portretirati - kazao je Bešlić.

Igor Zidić autor je monografije o hrvatskom slikaru Vatroslavu Kulišu čija je izložba "VATRA - Kritička retrospektiva, 1991. - 2021." otvorena u nastavku programa.

Foto: Bljesak.info / VATRA Vatroslava Kuliša na mostarskom sveučilištu

- U ovom odličnom prostoru izloženo je oko 40 slika rađenih mješovitom tehnikom, ima i ulja na platnu, akrilika i slično. Osobno sam htio izlagati samo svoje radove nastale u zadnje dvije godine koji se zovu "Centripetalne fuge", kako ih je nazvao pokojni Tonko Marojević, međutim organizatori su ipak zamolili da napravim kao mali pregled, zato je ovo mala retrospektiva od 1991. do 2021. godine. Mislim da je zbog publike i bolje da ima pregled mog dosadašnjeg rada, jer sam radio u dosta ciklusa, odnosno svake dvije-tri godine nešto promijenim, pokušam i sebi napraviti nešto novo i zanimljivije, samim time i gledaocima, ali uvijek sam to ja - kazao je Kuliš.

Foto: Bljesak.info / VATRA Vatroslava Kuliša na mostarskom sveučilištu

Izložba se organizira u partnerstvu s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti u Zagrebu, gdje je prethodno bila postavljena prošle godine. Kustosi izložbe su Milan Bešlić i Marin Ivanović, a izložba će u Sveučilišnoj galerija u Rodoču biti otvorena za posjetitelje do 2. prosinca u vremenu od 10 do 13 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close