Izložba

Unutrašnji autoportret pred Mostarcima

Kultura / Umjetnost | 29. 06. 2022. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba fotografija Zdzisława Beksińskog ''Unutrašnji autoportret'' bit će otvorena u Mostaru u Spomen-kući Svetozara Ćorovića 2. srpnja u 19 sati.

  / Unutrašnji autoportret

Zdzisław Beksiński (1929-2005) - Istaknuti suvremeni umjetnik – fotograf, skulptor, slikar, grafičar. Rođen je 24. februara u Sanoku. Nakon završetka studija arhitekture na krakowskoj Politehnici 1955. vratio se u Sanok.  U februaru 2005. brutalno je ubijen u svom varšavskom stanu. Svoj bogati umjetnički opus testamentom ostavlja Historijskom muzeju u Sanoku, kome je umjetnik godinama davao svoje najbolje radove.

''U cijelom njegovom umjetničkom nasljeđu važno mjesto zauzima fotografija, koja se pojavljuje na početku umjetnikovog puta i predstavlja značajnu, iako dugo tretiranu kao marginalnu fazu stvaralaštva. Gledajući te izvrsne radove danas, nema nikakve sumnje da je Beksiński bio jedan od najvažnijih avangardnih fotografa koji su istraživali nove prostore'', napisala je o izložbi Dorota Szomko-Osękowska.

Stalno prisutan u fotografiji Beksińskog, čovjek predstavlja obično glavni – ali ipak često iz prvog plana odgurnut motiv, kao u kvazi-reportažnim radovima „Depresija”, „Šutnja” ili „Ona koja odlazi”.

''Beksiński nikad nije tretirao fotografiju kao medij koji registrira stvarnost i dokumentira realno postojeći svijet, nego kao osobnu kreaciju tog svijeta realiziranu sebi svojstvenom ekspresijom i senzibilitetom'', navodi, između ostalog, o Beksińskom i izložbi, Szomko-Osękowska.

Kopirati
Drag cursor here to close