Spaceship Yugoslavia

Umjetnici iz BiH i regije predstaviti će se u Berlinu

Kultura / Umjetnost | 22. 09. 2011. u 12:48 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjetnici iz BiH i regije predstavit će se sutra u Berlinu zajedničkom izložbom "Spaceship Yugoslavia - The Suspension of Time" ("Svemirski brod Jugoslavija - Suspenzija vremena").

Pred berlinskom će publikom radove rađene na ovu temu izložiti umjetnici Adela Jušić, Lana Čmajčanin, Alban Muja, Bojan Fajfrić, Damir Radović, Igor Grubić, Hristina Ivanoska, Klopka za pionira, Marko Krojač, Marijan Crtalić, Marcel Mališ, Grupa Spomenik, Nina Höchtl, Peter Mlakar, Laibach, Phil Collins, Sebastjan Leban, Staš Kleindienst, Vahida Ramujkić i Vesna Pavlović.

Kako je istaknula za Fenu Lana Čmajčanin, izložba tematizira savremene pristupe postjugoslovenskoj povijesti. Navela je kako će na izložbi biti prezentirani umjetnički projekti i teoretske pozicije, koji rasvjetljavaju kulturne, estetske, političke i socioekonomske aspekte postjugoslovenske realnosti.

Ova postavka nastoji osnažiti i etablirati kritička gledišta na višestruke politike nekadašnjih jugoslovenskih republika u trenutku takozvane tranzicije ka kapitalizmu.

U njoj prevladavaju djela umjetnika srednje i mlađe generacije, koji ne predlažu romantične poglede u prošlost, niti zauzimaju disidentske pozicije.

Projekt se bavi pitanjem na koji način je moguće danas konstruktivno reflektirati socijalističku prošlost, koja je mlađim generacijama bila i jeste dostupna samo kroz filter ideološki motivirane, javne diskreditacije.

Izložba je popraćena i katalogom u izdanju IK "Argobooks".

Kopirati
Drag cursor here to close