Amila Smajović

ULUPUBIH dobilo novu predsjednicu

Smajović je specijalizirana u oblasti komunikacijskih simbola, a na ovoj poziciji naslijedila je fotografa Almina Zrnu.
Kultura / Umjetnost | 17. 01. 2019. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zahvaljujem se svim svojim kolegama i kolegicama na ukazanom povjerenju. Očekujem da ćemo svi zajedno ujediniti snage u borbi za bolji status umjetnika/ca i umjetnosti u današnjem bosanskom društvu. Mi ćemo naše napore usmjeriti u izradi programske platforme  koja će biti okosnica budućih aktivnosti ULUPUBIH-a. Radit ćemo i na dosadašnjim aktivnostima i naravno biti nezaobilazan dio kulturnih i javnih događanja u zemlji i regiji'', rekla je to grafička umjetnica Amila Smajović, povodom izbora za predsjednicu ULUPUBIH-a

Smajović je specijalizirana u oblasti komunikacijskih simbola, a na ovoj poziciji naslijedila je  fotografa Almina Zrnu. 

Odluka je donesena na izbornoj skupštini održanoj 15. siječnja kada su izabrani novi organi Udruženja - članovi i članice upravnog i nadzornog odbora, umjetničkog savjeta i suda časti, a za generalnog tajnika imenovan je grafički dizajner Miodrag Spasojević Štrika, priopćeno je iz ULUPUBIH-a. 

Prisutni su bili jednoglasni u ocjeni da je Udruženje u proteklom periodu bilo znatno prisutnije u javnosti, te da je realizirano nekoliko relevantnih projekata, među kojima su istraživanja bosančice kao i projekt Sarajevo100 u kome je sudjelovalo tri stotine dizajnera sa pet kontinenata. Uz veliki angažman dizajnerice i umjetnice Amre Zulfikarpašić, ULUPUBIH je u siječnja potpisao i ugovor o korištenju prostora na adresi Koševo 7 za prodajnu galeriju, što će umnogome doprinijeti vidljivosti i ekonomskoj stabilnosti Udruženja i njegovih članova i članica. 

Amila Smajović je rođena u Jablanici. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Političkim naukama, s temom "Komunikacijski simboli - studija slučaja bosanski ćilim". 

Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa. Objavila je tekstove u časopisima Odjek i Baština. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu. 

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih se izdvajaju - 2003. nagrada ULUBIH-a Collegium Artistcum za Nove medije; 2004. III nagrada na Javnom koknursu za izradu skulpture ispred poslovne zgrade Avaza; 2007. posebna Nagrada „Kraljica Katarina Kosača“, Udruženja malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH; 2011. nagrada ULUPUBIH-a Collegium A rtistcum za Unikatnu tapiseriju; 2009; Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno povijesnog naslijeđa FMKS i druge.

Kopirati
Drag cursor here to close