Galerija Zavičajnog muzeja

U Konjicu otvorena izložba grafičkih listova Tarika Golubića

Izložba nosi naziv "Žrtve dunjalučke obmane".
Kultura / Umjetnost | 29. 01. 2022. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Narodnog univerziteta Konjic u Galeriji Zavičajnog muzeja, uz odličan odziv i veliko zadovoljstvo prisutnih, otvorena je samostalna izložba Tarika Golubića.

Prigodnim riječima obratili su se talentirani  mladi umjetnik, autor izložbe, Tarik Golubić i Benjamin Mušinović, koji je u ime Narodnog univerziteta svečano otvorio izložbu pod nazivom "Žrtve dunjalučke obmane".

Foto: PR / Izložba grafičkih listova Tarika Golubića

Postavku je priredio kustos Muhamed Krnjic.

Kao što sam naziv kaže, ovom izložbom prikazani su likovi, poklekli prolaznim stvarima.

''Ovosvjetske, prolazne materijalne stvari uzrok su prljavoj duši. Ta duša nema morala, ta duša je sklona bludu, sklona prevari, pohlepi i drugim mnogobrojnim stvarima koje nudi ovaj osjetilni svijet.

Foto: PR / Izložba grafičkih listova Tarika Golubića

Duša, kao vanosjetilna, treba težiti čistoći, da se sačuva od svega materijalnog, tjelesnog i da stremi onom vječnom. Prikazani likovi su sušta suprotnost čistoći duše, na što jasno upućuju njihove grimase na licu, grimase prljave duše, ali se ipak na nekim licima nazire želja za pokajanjem, kao što je to na autoportretu, iako je grimasa grohotom nasmijanog lica prisutna, taj smijeh je potaknut odvratnošću materijalnog, svega ružnog, što je u suštini smijanje u lice materijalnom svijetu, a želja za pokajanjem, čišćenjem duše...

O autoru

Tarik Golubić je rođen u Sarajevu 26.6.1999. Osnovnu i srednju školu, opću gimnaziju završio u Konjicu. Trenutno je student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za grafiku.

Prve dvije godine proveo u klasi prof. Avde Žige, gdje je izučavao tehniku visoke štampe linorez i drvorez.

Na početku druge i početkom treće godine izučava tehnike duboke štampe: suha igla, bakropis, mezzotinta, akvatinta u klasi prof. Marine Finci.

Izlagao je na kolektivnim izložbama i samostalnoj izložbi u Banja Luci.

Dobitnik je nagrade “Alija Kučukalić” za najbolji studentski rad.

Kopirati
Drag cursor here to close