World Citizen Artists Award

Svjetska nagrada za umjetnicu iz BiH

Moje ideje su moje blago. Inspiraciju pronalazim u svemu, svakog dana. Voljela bih samo da imam više sati u danu, da mogu sve svoje ideje ostvariti."
Kultura / Umjetnost | 19. 08. 2020. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edina Selesković, suvremena umjetnica međunarodne karijere, je dobitnica svjetske nagrade "World Citizen Artists Award" 2020, koju uručuje 7 cijenjenih fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije: Galerija Belgravia, Gandhi fondacija, PeaceDai365, Bristol studentska unijom, Emmanuel Jal, Marta Gomez i "This is Mi Brave". 

Edina je osvojila ovu globalnu nagradu za projekt unikatne umjetničke instalacija, Beating Heart, koja povezuje nove tehnologije i suvremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Svijet umjetnosti je duboko pogođen ovom krizom COVID-19, ali štoviše, širom svijeta se njeni efekti osjećaju na tako mnogo drugih načina: strah, nevjerica, ekonomska teškoća, borba i gubitak ljudskih života. Ipak, nevjerojatno je cijeli svijet povezan sa ovom tragedijom na isti način. Shvatili smo da smo zajedno u ovome.

Multimedijalnost Beating Heart instalacije čine: skulptura, poruke, svjetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk. Publika je premijerno imala priliku ne samo vidjeti instalaciju u samom centru Sarajeva, na platou Narodnog pozorišta u prosincu 2019., nego i sudjelovati u njenom virtualnom realizmu.

Među tisućama projekata iz cijeloga svijeta, Beating Heart, pružajući inovativno iskustvo posjetitelju u spoju umjetnosti i novih tehnologija, je izdvojena u konkurenciji kao impresivna poveznica budućnosti danas.

Sveobuhvatnim pristupom umjetničkom pogledu na novu stvarnost i nove komunikacije, instalacija promoviše umjetnost koja izlazi van okvira galerija i muzeja, potiče solidarnost i emocije, ali i nova promišljanja o vremenu u kojemživimo. 

Foto: PR / Beating Heart

Edina kontinuirano pomjera granice sa radom na multimedijalnim suvremenim instalacijama koje su već predstavljene u 12 država Europe i čija se svjetska turneja nastavlja. 

''Moje umetničko djelo je multimedijalna instalacija koja je fokusirana na ideje o povezivanju. Prvi put je izložena ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, na Trgu Susan Sontag, mestu koje govori o sarajevskoj tragediji, ali i o opstanku i ponosu Sarajeva. Koristila sam suvremenu estetiku i nove tehnologije da bih kroz instalaciju poslala snažnu poruku. Kroz kombinaciju skulpture, svijetla i zvuka u velikom obujmu, Beating Heart pruža iskustvo koje može da dijeli u offline i online svijetu. U pokušaju da podstaknem interakciju između umjetničkog djela i gledatelja, moja instalacija jača ideju solidarnosti'', ističe Selesković.

"U jezgri mog rada sa umjetničkim instalacijama su uvijek skuplture. Na te skulpture gledam kao na platforme za različite medije uz svjetlo, zvuk i interaktivne aplikacije kao sastavne dijelove instalacije. Multimedijalni pristup produžava život svakog djela, pružajući različita iskustva noću i danju, gledano izbliza ili iz daleka, u fizičkom i digitalnom prostoru, razbijajući barijere između autora i gledatelja", kaže umjetnica dodajući da je njen rad oduvijek podrazumijevao povezivanje različitih medija, omogućavajući im nadogradnju jednih na druge.

"Vjerujem da multimedija pomiče granice jedinstvenog umjetničkog izraza, stvara izazov koji vrijedi istražiti. Taj izazov omogućava mi nova znanje i nove vještine. Rad u javnom prostoru, za razliku od mog rada u galeriji, nikad nije zaista dovršen. Svaka lokacija znači iznova i ponovno osmišljavanje, doživljavanje mog rada svaki put iznova. Moje ideje su moje blago. Inspiraciju pronalazim u svemu, svakog dana. Voljela bih samo da imam više sati u danu, da mogu sve svoje ideje ostvariti."

Kopirati
Drag cursor here to close