Hrabro

Ruski umjetnici odustali od Venecijanskog bijenala

"Venecijanski bijenale obaviješten je o odluci kustosa i umjetnika Ruske Federacije da podnesu ostavke na svoje dužnosti na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi, otkazujući tako sudjelovanje svoje zemlje na 59. izdanju Bijenala"
Kultura / Umjetnost | 02. 03. 2022. u 09:47 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski kustos i umjetnici, odabrani da predstavljaju svoju zemlju na Venecijanskom bijenalu, odustali su od sudjelovanja na međunarodnoj izložbi suvremene likovne umjetnosti zbog invazije na Ukrajinu, prenijeli su organizatori Bijenala i pozdravili njihovu hrabrost.

Ruski paviljon na 59. Venecijanskom bijenalu, koji se otvara 23. travnja, ovaj će put ostati zatvoren, prenosi Hina.

Plemenit čin hrabrosti

"Venecijanski bijenale obaviješten je o odluci kustosa i umjetnika Ruske Federacije da podnesu ostavke na svoje dužnosti na ovogodišnjoj međunarodnoj izložbi, otkazujući tako sudjelovanje svoje zemlje na 59. izdanju Bijenala", stoji u priopćenju.

"Izražavamo potpunu solidarnost s ovim plemenitim činom hrabrosti i motivima koji su doveli do odluke iz koje se iščitava tragedija koja je pogodila ukrajinski narod", rekli su organizatori Bijenala.

U nedjelju su umjetnici Aleksandra Suhareva i Kiril Savčenkov i kustos Raimundas Malauskas na Instagramu objavili da se povlače iz Ruskog paviljona zbog sukoba u Ukrajini. "Ruski paviljon ostat će zatvoren", potvrdili su umjetnici i kustos.

"Vrijeme u kojemu civili umiru pod raketnom paljbom, ukrajinski se građani skrivaju u skloništima, a ruski prosvjedi se guše, nije vrijeme za umjetnost", napisali su u zajedničkoj objavi.

Magični svjetovi, mašta i tranzicija

Prošli tjedan umjetnik Pavlo Makov i kustosi Lizaveta German, Maira Lanko i Boris Filonenko iz Ukrajinskog paviljona obavijestili su organizatore da zbog ruske invazije više ne mogu raditi na svom projektu.

Organizatori Bijenala, koji traje od 23. travnja do 27. studenog 2022. i posvećen je magičnim svjetovima, mašti i tranziciji, u subotu su odbacili "svaki oblik rata i nasilja".

Na ovogodišnjem Bijenalu predstavit će se 80 zemalja. Pod motom "Mlijeko snova" talijanske kustosice Cecilije Alemani na izložbi će biti prikazana djela 213 gostujućih umjetnika iz 58 zemalja s 1433 izloška.

Kopirati
Drag cursor here to close