Dva dana do zatvaranja

Purivatra: "Već možemo zaključiti da smo opet imali veliko izdanje SFF-a "

Kultura / Umjetnost | 13. 07. 2012. u 12:05 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dva dana do zatvaranja 18. Sarajevo film festivala možemo zaključiti da smo opet imali veliko festivalsko izdanje. Sve ono što smo zamislili gotovo je u potpunosti realizirano - veliki broj gostiju, dobri filmovi i dobra posjećenost, kao i dobro vrijeme zbog čega je većina projekcija održavana u otvorenim kinima", ocijenio je danas za Fenu direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra.

On je naglasio da su ovogodišnji festival obilježili vrlo ugledni gosti i fantastične reakcije publike, posebno u Otvorenom kinu Hej, gdje je zabilježen veliki broj ovacija na nogama i vrlo visoke prosječne ocjene publike. Posebno je jakim ocijenio Natjecateljski program SFF-a.

"Kada sve sagledamo u ovih proteklih sedam dana mislim da je grad živio super i da su gosti zadovoljni. Još se realizira dio programa posvećen industriji i tu očekujemo još dosta rezultata i ulaganja u regionalni film, kao i novih inicijativa vezanih za ravoj i SFF-a i regionalne kinematografije", kazao je Purivatra.

On smatra da je "šlag na tortu" ovogodišnjeg festivala bio dolazak Angeline Jolie i sutrašnji dolazak u Sarajevo velikog holivudskog glumca Jeremya Ironsa.

Ipak, potcrtava da je SFF međunarodni festival s fokusom na regiju, zbog čega je posebno podvukao fantastične goste u okviru regionalnih programa, koji su već međunarodno priznati.

Tako su među gostima 18. SFF-a bili redatelj koji je dobio Srebrnog medvjeda u Berlinu, dvije glumice koje su dobile Zlatne palme u Kanu, jedan od najvećih redatelja današnjice Bella Tar, kao i veliki nogometaš Eric Cantona, a tu je bila i retrospektiva posvećena Tod Solonsu.

"Mislim da je to lista koju bi svaki festival, osim naravno Kana, Venecije i Berlina, poželio. Time smo zaista prezadovoljni", naglasio je on.

Govoreći o gostovanju Angeline Jolie na SFF-u ističe da je za festival od iznimnog značaja što je ova velika glumica i humanitarka održala predavanje mladim talentima, ocijenivši da to dovoljno govori o značaju festivala, te zacrtanom putu i prioritetima.

"Nama je bilo značajnije da se Angelina Jolie obrati i razgovara s mladima i mislim da je to slika festivala koju treba da čuvamo. Sretni smo i da sutra u Sarajevo dolazi Jeremy Irons da zatvori festival i dodijeli nagradu "Katrin Cartlige Fondacije", te da ćemo imati dodatnu specijalnu projekciju njegovog filma koji je prikazan u Kanu "Treshed" i razgovor s ovim velikim glumcem", zaključio je Purivatra.

Kopirati
Drag cursor here to close