Izgubljeno nigerijsko remek djelo

Afrička Mona Lisa prodana za 1,2 milijuna funti

Slika, za koju se očekivalo da dostigne vrijednost od 300.000 funti, prodana je za 1.205.000 funti.
Kultura / Umjetnost | 01. 03. 2018. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Remek-djelo iz Nigerije, slika "Tutu", slučajno pronašena poslije 40 godina u jednom stanu u Londonu, prodana je na dražbi za više od milijun funti.

Slika Bena Envonvua iz 1974. godine, na kojoj je oslikao princezu Adetutu Ademiluji, poznatu kao Tutu, postala je simbol pomirenja poslije konflikta u Bijafri, otcepljenom dijelu Nigerije od 1967 do 1970. godine, navodi BBC.

Slika, za koju se očekivalo da dostigne vrijednost od 300.000 funti, prodana je za 1.205.000 funti.

Pisac Ben Okri smatra da je otkriće tog djela, koje se više od 40 godina vodilo kao nestalo, "najznačajnije u suvremenoj afričkoj umetnosti u poslednjih 50 godina", prenosi Beta.

Sliku je otkrio direktor aukcijske kuće Bonham's za modernu afričku umjetnost Jules Peppiat kada je pozvan da procijeni umjetnička djela u jednom "skromnom stanu u sjevernom Londonu".

On je rekao da je redovno dobiao pozive da pogleda verzije slike "Tutu" koje su bile kopije.

Nije poznato kako je komad dospio u London, a vlasnici su zahtjevali anonimnost.

Envonvu, koji se smatra ocem nigerijskog modernizma, naslikao je tri verzije slike "Tutu", a do nedavno su se sve tri vodile kao nestale.

Primjerak otkriven u Londonu je druga verzija, navodi Guardian. Prva slika, iz 1973. godine, ukradena je 1994. godine. Ne zna se gdje je ona danas, a isti slučaj je i sa trećom verzijom.

Kopirati
Drag cursor here to close