Festivalski program

Počeo prvi WomEmpower festival u Mostaru

Ovaj festivalski koncept okupio je zaista predivne i snažne umjetnice i aktivistice
Kultura / Umjetnost | 21. 09. 2018. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je prethodnih dana počela jedna nova umjetnička priča unutar koje se okupilo i angažiralo  30 umjetnica i aktivistica iz Bosne i Hercegovine, regije i inozemstva. Riječ je o prvom WomEmpower festivalu koji je proizašao iz Street Arts Festivala u Mostaru s ciljem da umreži i afirmira mlade umjetnice te ponudi programe i aktivnosti koji kroz umjetnost i dijalog propituju ženska prava i dotiču se problematika s kojima se žene danas susreću u BiH i šire.  

WomEmpower festival također je dio i umjetničke razmjene grupe umjetnica iz BiH koje okuplja Street Arts Festival s aktivisticama i umjetnicama iz Njemačke, koje su imale priliku razmijeniti znanja i iskustva  u Berlinu,  a suradnju su nastavile u Mostaru kroz sudjelovanje i kreiranje festivalskih sadržaja.

Foto: PR WomEmpower  / Razmjena u Berlinu

Otvaranje festivala obilježilo se izložbom fotografija mladih autorica iz BiH te predstavljanjem aktivističkog koncepta umjetnice Smirne Kulenović „Bosnian Girl 2“.   Također je počela i umjetnička kolonija u prostorijama Ćorovića kuće na kojoj je festival ugostio socijalnu radnicu i aktivisticu u borbi za ženska prava Aldijanu Trbonja Tule. Nakon motivacijskog razgovora s njom, umjetnice su počele stvarati radove koji će imati snažne poruke te koje  će publika moći vidjeti na izložbi krajem ovog mjeseca.

Foto: PR WomEmpower  / S otvorenja

Festivalski program za vikend

Za vikend , točnije u Subotu 22.09. u 20 sati  u prostorijama OKC Abrašević bit će održana izložba plakata umjetnice iz Banja Luke Vildane Hrnjić.

Plakati su zasnovani na nekim od glavnih problema sa kojima se mlade djevojke i žene susreću - od standarda ljepote, manjka samopouzdanja,osećaja manje vrijednosti do fizičkog nasilja, silovanja, raka i brojnih drugih. Sve teme se posmatraju iz perspektive (samo)iscjeljenja, a plakati imaju jake poruke koje osnažuju posmatrače_ice da budu dio rješenja i da budu oni_e koji će zacijeliti ožiljke umjesto stvarati nove.  U sklopu izložbe bit će prikazan kratki fim „Šljiva u novembru“ umjetnica i aktivistica iz Banjaluke Tajane Dedić i Ene Mitrovske.

Istu večer u Clubu BLAM festival će također predstaviti Dj-ice iz BiH na muzičkom programu „Tender Frequencies“ gdje nastupaju Sabina Dedić –Erocki Program, Medina Prasović-Mex i Marina Mimoza.
U nedjelju , 23.09. u 19 sati na Krivoj ćupriji ispred Black Dog Puba bit će postavljena prva samostalna izložba mlade autorice iz Mostara Medine Dedić.

''Ovaj festivalski koncept okupio je zaista predivne i snažne  umjetnice i aktivistice s kojima nam je zadovoljstvo surađivati i s kojima ćemo nadammo se kreirati nove projekte i razmjene  u budućnosti i osnaživati ovu aktivističku i umjetničku  platformu'', ističu organizatorice.

Festival se realizira u sklopu projekta Women in Actions u implementaciji Vijeća mladih Grada Mostara uz donatorsku podršku Ambasade SAD-a u Sarajevu.


Kopirati
Drag cursor here to close