Prva osnovna škola

Otvorena izložba slika Kristine Ćavar na temu ''Misli o prirodi''

Ciklus slika ''Misli o prirodi'' obuhvaća 50 minijatura s tematikom pejsaža koje je umjetnica propitivala u kombiniranoj tehnici.
Kultura / Umjetnost | 27. 04. 2022. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu 27. travnja 2022. u 11 sati je otvorena izložba slika mr. Ars sacra Kristine Ćavar na temu ''Misli o prirodi''. Uz navedene slike izloženi su i odabrani radovi učenika Prve osnovne škole. Ciklus slika ''Misli o prirodi'' obuhvaća 50 minijatura s tematikom pejsaža koje je umjetnica propitivala u kombiniranoj tehnici a povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar je rekao sljedeće:

''Minijatura je po svom karakteru intiman format i umjetnik joj se mora posvetiti cijelim svojim bićem. Kristina se prepušta realnim i imaginarnim krajolicima, radeći predano na temelju prirode koja je okružuje i koja se nataložila u njezinoj mašti. Organičkim linijama i širokim potezima definira oblike, stvarajući plava neba, žuta sunca, sumrake, noći i razigrana nebeska tijela''.

Foto: PR / Otvorena izložba slika Kristine Ćavar na temu Misli o prirodi

''Potez njezinog kista je potez umjetnika čistog duha, koji se u potpunosti sjedinio s prirodom i očistio prirodu od svega suvišnog. Na momente prirodu možemo doživjeti kao igru apstraktnih mrlja, nema mjesta matematičnosti, a umjetnica ne želi bilo kakvom geometrizacijom narušiti savršenost prirode i njezine nepravilne oblike''.

''Pejzaži su to edenskog karaktera, netaknute prirode, neoskvrnutog Božjeg djela u kakvima bi ljudski rod trebao i mogao živjeti. To nije priroda koja monumentalnošću želi ''smrviti'' čovjeka i pokazati mu svoju veličinu, to je prijateljska, intimna priroda koja želi ''zagrliti'' čovjeka i dati mu utočište''.

Foto: PR / Otvorena izložba slika Kristine Ćavar na temu Misli o prirodi

Izložba je humanitarnog karaktera gdje se mogu slike kupiti po promotivnoj cijeni od 50 KM, a prikupljena sredstva će se donirati Centru za djecu s posebnim potrebama Marija Naša Nada u Širokom Brijegu.

Foto: PR / Otvorena izložba slika Kristine Ćavar na temu Misli o prirodi

Kristina Ćavar rođena je 1. ožujka 1985. u Doboju. Osnovnu školu završila je u Žepču. Opću gimnaziju završila je 2003. u KŠC ''Don Bosco'' u Žepču. na Akademiji likovnih umjetnosti, na Širokom Brijegu diplomirala je 2008. u klasi prof. Ante Kajinića, slikarski odjel.

Poslijediplomski studij Ars sacra, na istoimenoj akademiji završila je 2010. kod istog profesora. imala je 28 samostalnih i preko 150 skupnih izložbi. Članica je ULUBiH-a, DHLUFBiH-a, Udruženja likovnih umjetnika EN FACE te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac, Srbija. Autorica je nekoliko javnih djela u sakralnim objektima, te preko 10 likovnih rješenja poštanskih maraka Hrvatske pošte Mostar.

Od 2013. je likovni koordinator i voditelj EKO KOLONIJE pri Udruzi EKO ZH, udruzi za razvoj, kulturu i ekologiju. 2018. je bila umjetnički koordinator ''Putujuće izložbe'' Humanitarne udruge fra Mladen Hrkać. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama i umjetničkim simpozijumima. Dobitnica nekoliko nagrada i pohvala za umjetnički rad. Trenutno je na Doktoratu na ALU Široki Brijeg, Sveučilišta u Mostaru.

Foto: PR / Otvorena izložba slika Kristine Ćavar na temu Misli o prirodi

O izložbi je umjetnica istakla sljedeće:

''Zahvaljujem se organizatoru Udruzi EKO ZH na podršci navedenoj izložbi kao i domaćinu ove izložbe Prvoj osnovnoj školi što su prihvatili realizaciju i promoviranje izložbe kao i buđenje ekološke svijesti čime odiše navedeni događaj. Nadam se da će se mnogi odazvati kupnjom navedenih djela i da ćemo moći zajedno učiniti plemenito i dobro djelo za Centar Marija Naša Nada''.

''Iskreno se nadam da je ovo početak plodne i uspješne suradnje Udruge EKO ZH i Prve osnovne škole, kao i poticaj da se mogu i druge škole uključiti i da zajedno možemo raditi na ekološkom i umjetničkom osvješćivanju šire zajednice''.

Izložbu je otvorio ravnatelj Prve osnovne škole Miroslav Hrkać a ostaje otvorena do 4. svibnja 2022. i može se pogledati svakim radnim danom od 8 – 16 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close