Ucović za Bljesak

Osmi mart u The Hub of Fine Arts: Upoznajte umjetnice svjetskog glasa

Umjetnička galerija The Hub of Fine Arts u Mostaru organizira proslavu Osmog marta, Međunarodnog dana žena, na nešto drugačiji način - uz degustaciju selektiranih sireva i vina, upoznajte najveće umjetnice modernizma.
Kultura / Umjetnost | 08. 03. 2023. u 10:33 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, umjetnička galerija The Hub of Fine Arts u Mostaru, pripremila je jedinstveno iskustvo degustacije posebne selekcije sireva i vina uz osobni obilazak umjetničke izložbe.

"Žene koje su pomicale granice" 

Danijela Ucović, kustosica galerije The Hub of Fine Arts u Mostaru, napominje kako žele Međunarodni dan žena proslaviti umjetničkim djelima koja ne prikazuju samo arhetipsku estetsku profinjenost žena, već pokazuju žene koje su svojim djelovanjem pomicale granice u poimanju kreativnosti, filozofije i razumijevanja umjetnosti.

"U povijesti umjetnosti žene kao autorice nisu bile značajno zastupljene ali većom emancipacijom žena, vrata umjetničkog stvaralaštva počela su se otvarati, te su žene dale nemjerljivi doprinos modernizmu", izjavila je Ucović za Bljesak.info.

U The Hub of Fine Arts-u, točnije u kolekciji MTA Fondacije, dodaje Ucović, ženske su autorice izrazito zastupljene, umjetnicama koje su bile revolucionarke, koje su rušile tabue i utabale put budućim generacijama likovnih stvarateljica.

Upoznajte velike svjetske umjetnice čija su djela u kolekciji MTA Fondacije 

"Na tom tragu želim spomenuti izuzetnu umjetnicu Gabriele Münter koja je bila jedna od prvih školovanih umjetnica Njemačke, koja je u hlačama biciklom obišla regiju oko Berlina, bila je vrhunska fotografkinja, ovisnica o putovanjima, članica Blaue Reiter, profesorica na Bauhausu, partnerica čuvenog Vasilija Kandinskoga, inspirirala je Andyja Warhola za čuveno kromatsko ponavljanje u raznim bojama na njegovim portretima", ističe Ucović. 

Suzanne Valadon, dodaje,  samohrana majka velikog umjetnika Maurica Utrilla, bila je prva žena primljena u Société Nationale des Beaux-Arts u Parizu, družila se i ravnopravno izlagala s mnogim poznatim umjetnicima poput Toulouse-Lautreca, Degasa i Renoira. 

Mela Murter - prva školovana slikarica u Poljskoj 

"Umjetnica Mela Muter čija su djela zastupljena u našoj kolekciji bila je prva školovana slikarica u Poljskoj, kaže Ucović, i podsjeća da imaju djela najsnažnijih žena modernizma, koje su bile istinske revolucionarke, avangardne slikarice poznatije u svijetu umjetnosti kao Amazonke avangarde: Natalia Goncharova, Aleksandra Ekster, Ljubov Popova, Nadezda Udaltsova", napominje Ucović. 

Još jedna žena koja je ostavila nemjerljivi trag u povijesti umjetnosti je Tamara de Lempicka, podsjeća, odrasla u obitelji poljskih plemića, pobjegla je u Pariz nakon Ruske revolucije gdje se i školovala, najvažnija je figura Art Decoa i Zlatnog doba Hollywooda, propagirala je feminizam i seksualnu revoluciju. 

Tamara de Lempicka - najvažnija figura Art Decoa 

"Bila je prva umjetnica koja je svoje slike kapitalizirala do te mjere da je na kraju svog života bila izuzetno bogata", rekla je.

Sve one najbolje pokazuju istinski potencijal ženske energije i pokretačke snage, ističe kustosica.

"Osnažimo vlastite puteve" 

"Njihova umjetnost je tu da nam proširi razumijevanje povijesnog konteksta u kojem su ove umjetnice ostavile snažan pečat, te da kroz njihove puteve razumijemo i osnažimo svoj", izjavila je Ucović. 

Ovo jedinstveno, višedimenzionalno iskustvo kako su poručili iz The Hub, možete zakazati putem e-mail adrese: [email protected] ili telefona: +387 63 802 022. Cijena ulaznice iznosi 30 KM po osobi.

Kopirati
Drag cursor here to close