Niz aktivnosti širom zemlje

Obilježavanje Dana Europe 2022. u BiH uz poruke solidarnosti s Ukrajinom

Kultura / Umjetnost | 01. 05. 2022. u 19:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Dana Europe 2022. godine, Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini organizira niz aktivnosti širom zemlje koje slave talente i kulturna bogatstva našeg kontinenta s posebnim fokusom na mlade ljude u Bosni i Hercegovini u sklopu Europske godine mladih.

Pored toga, poruke solidarnosti s Ukrajinom i nepokolebljiva podrška građanima Ukrajine bit će ključni element ovogodišnjeg programa. Ovo će biti prve aktivnosti Dana Europe koje se organiziraju uz velike javne događaje od početka pandemije.

Obilježavanje Dana Europe 2022. započinje u Travniku 5. svibnja humanitarnom nogometnom utakmicom na kojoj će nastupiti renomirane zvijezde i sportaši iz BiH i Hrvatske.

Aktivnosti se nastavljaju u Trebinju 6. i 7. svibnja koncertom klasične glazbe, posjetom trebinjskoj tržnici kako bi se otkrili okusi Hercegovine i upoznali proizvođači koji su imali koristi od pomoći Europske unije, sastankom s mladim ljudima na kojem će se razgovarati o njihovim nadama za budućnost, pomirenju, suživotu i solidarnosti i trebinjskom regatom.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu će 8. svibnja biti pretvoren u Garden of Youth s cjelodnevnim programom ulične umjetnosti, forum teatra i filma, koji će se završiti javnim koncertom uz energične glazbene nastupe četiri banjalučka MC-ja Venoka, Danze, Bogija i Baskjata nakon kojih će nastupiti Kerim Panjeta – Stoposto i Black Beriz, Macha Ravel - Muha i Adnan Hamidović Frenkie. Koncert će biti obogaćen vizualnim instalacijama Adisa Kutkuta Billaina.

Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini će također biti pokrovitelj Banjalučkog polumaratona 8. svibnja.

Nakon dvije godine online izdanja, tradicionalni Dani europskog filma se vraćaju u sarajevski Meeting Point 12.5.2022.Dani europskog filma započinju projekcijom ukrajinskog filma “Divlja polja”. Ured Europske unije u Bosni i Hercegovini 14. svibnja dodjeljuje EUGrandPrix nagradu na Sarajevo Photography Festivalu u Vijećnici.

Tijekom svibnja će širom Bosne i Hercegovine biti organizirane kulturne aktivnosti uključujući umjetničke, književne, glazbene i kazališne manifestacije u gradovima uključujući Bijeljinu, Fojnicu, Gradačac, Čapljinu, Cazin, Bihać, Konjic, Lukavac, Stolac, Kakanj i Zenicu.

Detaljan program svih aktivnosti je dostupan ovdje: https://euinfo.ba/bs/dan-evrope/dan-evrope-2022/

Kopirati
Drag cursor here to close