Mostarsko proljeće 2021.

''Nije nam bilo u planu''

''Uplašio sam se da ćemo sami sebi otvoriti izložbu, ali Bogu hvala, okupili smo se u lijepom broju.''
Kultura / Umjetnost | 28. 10. 2021. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskog proljeća 2021., Dana Matice hrvatske, mlada umjetnica Ana Naletilić u četvrtak je otvorila svoju izložbu pod nazivom ''Nije nam bilo u planu''. Prva je to od izložbi u sklopu ciklusa predstavljanja mladih likovnjaka, koje autorski potpisuje Dragan Marijanović.

''Uplašio sam se da ćemo sami sebi otvoriti izložbu, ali Bogu hvala, okupili smo se u lijepom broju. Zašto Ana danas? Zato što Ana spada u red umjetnika koji imaju jednu apsolutnu odgovornost prema trenutku u kojem žive i prema profesiji kojom se bave ili, ne daj Bože, čak žive od nje. Njezin moto je ujedno i naziv same izložbe. Nikom ništa nije u planu. Sve nam se događa neplanirano. Cijeli naš život skup je neplaniranih stvari ili pak onih koje smo planirali, a žestoko ih fulili'', započeo je Marijanović.

Marijanović je kazao da otkako traje ova ''vražija pandemija'' smo više okrenuti sebi samima i promatramo svijet ''bliže sebi i daleko od sebe kako se pati, držeći da mi prolazimo bolje''.

''Ne prolazimo! Bilo je i prije pandemija, kuga, ratova, ali imamo dojam da ljudi nisu ovoliko bili uvučeni u svoje ljušture. Živimo u svijetu bez strasti i empatije za drugoga. Zato postoji angažirana umjetnost'', zaključio je Marijanović i riječ prepustio umjetnici.

''Čast mi je što mogu predstaviti svoje radove. O njima ne prakticiram nešto pričati jer mislim da nema potrebe. Volim kada gledatelj stane ispred mog rada i doživi ga na svoj način. To su moja zapažanja i misli svakodnevnice'', kazala je Ana.

Umjetnica je na kraju kazala kako ''koliko god različite živote vodili i različiti bili, svi zapravo živimo slično. Na kraju dana, sve što dođe, tako i prođe, te je ključno ono što ostaje u nama i način na koji mi nastavljamo živjeti dalje s onim što smo proživjeli.

Kopirati
Drag cursor here to close