Dalibor Nikolić Dala

Mostarac s velikim imenima na izložbi u Varaždinu

Nikolić će se varaždinskoj publici prikazati performansom "Artwear" u petak 10. rujna s početkom u 19:00 sati na Trgu M. Stančića.
Kultura / Umjetnost | 09. 09. 2021. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski umjetnik Dalibor Nikolić Dala predstavit će svoj performans na dvadesetom jubilarnom izdanju Dana performansa pod nazivom "Sutra" u Varaždinu.

Naime, Nikolić će se varaždinskoj publici prikazati performansom "Artwear" u petak 10. rujna s početkom u 19:00 sati na Trgu M. Stančića.

Podsjetimo, "Artwear" predstavlja umjetničko djelo koje je u kamenu izradio Nikolić. Riječ je o panciru s krilima anđela pod nazivom "Stone carved jacket" ili "kamena jakna" iz 2014. godine.

  / Dnevni List

"O samom radu nisam puno razmišljao: odmah sam znao da bi to mogao biti jedan odjevni predmet isklesan od kamena. Na kraju je objekt zaživio kao pancir-jakna s krilima anđela na leđima. Rad je završen i korišten je u svrhu performanse, gdje sam u javnom prostoru, odjeven u taj objekt, predmet, skulpturu, hodao ulicama'', kazao je ranije Nikolić.

Kako navodi rad je izravan, a postoje razna tumačenja i metafore koje se uz njega povezuju.

"Ako bi se taj znak pokušavao rastumačiti, pregršt je konotacija. Osobno sam napisao 30-ak konotacija vezano uz taj rad, mogućih odrednica tumačenja, iako ja to nikada ne preferiram – tj. nuditi apriori polaznu točku za eventualno razmišljanje jer tumačenje je individualno i ono što promatrač može za sebe iz toga izvući ne mora biti vezano za ono što sam ja mislio'', istaknuo je 2014. Nikolić.

Dani performansa "Sutra" slave svoju jubilarnu obljetnicu, a ovogodišnje izdanje odlikovat će izvedbe uživo u cijelom gradu Varaždinu.

Kopirati
Drag cursor here to close