Od 16. kolovoza do 12. rujna

Mostar: Izložba Gradski amarcord – Stari i novi majstori

Izložba od četrdeset i tri djela postavljena je u pet cjelina koje su grupirane prema zajedničkom motivu stvarajući jukstapozicije na temelju stilskih i oblikovnih značajki.
Kultura / Umjetnost | 16. 08. 2023. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba Gradski amarcord – Stari i novi majstori postavljena je od 16. kolovoza do 12. rujna 2023. u Galeriji kraljice Katarine Kosače. Izložba se može pogledati svaki dan od 17h do 22h.

Izložbom Gradski amarcord fokusirana je na likovna ostvarenja dvadeset i četiri mostarska autora, onih koji su tu rođeni, ali i autora koji su u Mostaru stvarali gotovo čitav svoj radni vijek, kroz fundus Galerije kraljice Katarine Kosače.

Izložba od četrdeset i tri djela postavljena je u pet cjelina koje su grupirane prema zajedničkom motivu stvarajući jukstapozicije na temelju stilskih i oblikovnih značajki. Određujući motiv kao okosnicu cjeline postavili smo pejzaže, mrtvu prirodu, portrete, vedute i apstrakciju.

U sklopu ljetnog postava u Galeriji Rondo izložene su ratne fotografije mostarskog fotografa Ćirila Ćire Raiča iz ciklusa Mostar ’92 urbicid koji također čine dio fundusa Zbirke umjetnina Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača.

Izložba Gradski amarcord može se promatrati kronološki i tematski, ona predstavlja umjetničku kroniku koja je bilježila najvažnije trenutke i promjene kako društveno-političke tako i misaono-emocionalne kroz prizmu lokalnih umjetnika. Stilski i tehnički umjetnici djeluju na prostor u kojem žive onoliko koliko i taj prostor djeluje na njih. Ta neraskidiva veza traje od pojave umjetnosti na ovim prostorima, vremenom se bitno mijenjala, ali traje još uvijek kao zalog budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close