20 godina diplomatskih odnosa s Meksikom

Dah Meksika u Kosači

''Ono što mi je zanimljivo je da se na fotografijama lijepo vidi kako se kulturna baština naroda Meksika može predstaviti na moderan način'', istaknula je Gudeljević.
Kultura / Umjetnost | 15. 03. 2022. u 14:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložbu meksičkog fotografa i dugogodišnjeg veleposlanika Jacoba Prada pod nazivom "Ecosistema 06050", koja je u trenutnom postavu u Galeriji kraljice Katarine u Mostaru, posjetila je ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević, koja je tom prigodom podsjetila da je izložba organizirana u povodu obilježavanja 20 godina diplomatskih odnosa BiH i Meksika.

''Iznimno mi je drago što sam danas mogla u Mostaru pogledati ovu izložbu, koja je za mene kao laika dosta neobična. Ono što mi je zanimljivo je da se na fotografijama lijepo vidi kako se kulturna baština naroda Meksika može predstaviti na moderan način'', istaknula je Gudeljević.

Dodala je kako je izložba organizirala na prijedlog veleposlanstva Meksika u Beogradu.

''Meksičko veleposlanstvo iz Beograda poslalo je upit da održimo ovakvu izložbu negdje u BiH u povodu obilježavanja 20 godina diplomatskih odnosa BiH i Meksika, a mi smo odlučili da to bude u Domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru'', dodala je ministrica.

Voditelj Galerije kraljice Katarine Dalibor Nikolić istaknuo je kako izložba tretira fenomen supkulturnih skupina.

Video: Ministrica Gudeljević posjetila izložbu u mostarskoj Kosači

''To je dokumentaristička fotografija koja se kreće u razinama između supkulturnih skupina new agea i onoga što je jedna vrsta starosjedilačkog stanovništva, odnosno skupina koje su starosjedioci i koji u najavi izložbe slove navedeni kao starosjedioci Mexico Cityja koji je u to doba, oko 6.000 godina prije Krista, slovio za centar svijeta. Znači, ostalo je to neko naslijeđe i to je divan sublimat konglomerata koji taj grad u sociološkom smislu uistinu jeste'', kazao je Nikolić.

Dodao je kako izložba govori o identitetskim razlikama.

''Mi u našoj zemlji imamo također bogatstvo razlika. Možda je potrebno jednostavnije pogledati te razlike kojima se mi dičimo. Razlike koje su prihvaćene, odnosno koje prihvaćamo su zaista bogatstvo razlika, a one koje nismo prihvatili predstavljaju problem, odnosno predmet o kojemu mi još možda diskutiramo, što nas čeka i u budućnosti. Ova izložba je lijep primjer gdje možemo vidjeti takvo bogatstvo, dah metropole Mexico Cityja u kojemu vidimo i starosjedilačke, ali i supkulturne new age, gothic, cosplay skupine'', kazao je Nikolić.

Kopirati
Drag cursor here to close