Gdje je?

Memorijal za više od 7.600 osoba nestalih tijekom rata u BiH dolazi i u Mostar

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) u Bosni i Hercegovini će u periodu od 25. do 29. kolovoza javnosti predstaviti izložbu ''Gdje je?''.
Kultura / Umjetnost | 26. 08. 2021. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) u Bosni i Hercegovini će u periodu od 25. do 29. kolovoza javnosti predstaviti izložbu ''Gdje je?''. Izložba je otvorena sinoć u kino dvorani unutar sjedišta Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu.

Više od 25 godina nakon završetka rata u BiH, obitelji 7.603 osobe koje se još uvijek vode kao nestale ne znaju što se dogodilo njihovim najmilijima. Izložbom “Gdje je?“ MKCK nastoji izgraditi svojevrstan spomenik posvećen svim osobama nestalim tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini, jer trenutno jedan takav memorijal ne postoji.

Foto: PR / Izložba naziva 'Gdje je?' otvorena je u Sarajevu

Adis Hukanović, kreator koncepta izložbe kaže da instalacija progovara o nekoliko tema koje su jako bitne za proces traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini: "Prije svega ona ukazuje na sporost procesa traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini suočavajući javnost s imenima i prezimenima nestalih osoba koji su verificirani u bazi nestalih Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine. Instalacija također poziva relevantne aktere, uključujući istraživače, novinare,umjetnike i aktiviste da se uključe u proces izgradnje dostojanstvenog sjećanja na nestale osobe tako što će prikupljati i prezentirati životne priče nestalih osoba i tako inicirati jedan humaniji odnos prema sjećanju na nestale."

Elmir Camić, šef izaslanstva MKCK u Sarajevu, kaže da MKCK već godinama Međunarodni dan nestalih kroz razne načine obilježava kampanjom "Gdje je?", naziv koji predstavlja pitanje koje obitelji nestalih prati svaki dan.

"Mi smo od samog početka uključeni u proces traženja nestalih i pružamo podršku njihovim obiteljima. Ovom kampanjom nastojimo skrenuti pažnju javnosti na specifične potrebe obitelji nestalih osoba, koje već preko 26 godina žive u neizvjesnosti. Podržavajući rad preko 30 udruženja obitelji nestalih u BiH, nastojimo ojačati njihov položaj i osigurati ispunjenje njihovih prava, uključujući i ono najvažnije: da napokon saznaju što se dogodilo s njihovim najmilijim i gdje se oni nalaze", rekao je Camić.

Institut za nestale osobe i MKCK aktivno surađuju na procesu traženja nestalih osoba. Trenutno se u evidenciji Instituta nalazi više od 7.600 osoba, čija sudbina još uvijek nije poznata.

''Ova izložba jeste početak obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u BiH i ona najbolje oslikava i govori o svekolikom stradanju, patnjama i tragediji koja nam se dogodila na ovim prostorima tijekom ratnih sukoba i razaranja devedesetih godina. Sama činjenica da još uvijek tragamo za više od 7.600 aktivno nestalih osoba to potvrđuje. Iako smo do sada identificirali preko 70% ili dvije trećine slučajeva nestalih osoba u BiH, što klasičnom, što DNK metodom i što bi se statistički gledano može smatrati uspjehom, to ne smije biti alibi niti opravdanje kada je proces traženja preostalog broja nestalih u pitanju'', kazao je Nikola Perišić, predsjedavajući Instituta za nestale osobe BiH.

Najveću prepreku u procesu traženja nestalih osoba predstavlja nedostatak relevantnih informacija o potencijalnim lokacijama grobnica. U Savjetodavnom odbora Instituta za nestale, koji predstavlja obitelji nestalih i njihova udruženja, smatraju da je potrebno i aktivnije sudjelovanej nadležnih institucija kako bi se ubrzao proces traženja: "Savjetodavni odbor traži od svih nivoa vlasti da se maksimalno uključe u proces traženja, kako bi se otkrila sudbina naših najmilijih i da se Institutu osiguraju sva moguća materijalna i financijska sredstva u procesu traženja." - kazao je Željko Stanić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora.

Svi zainteresirani mogu pogledati izložbu „Gdje je?“ do 29. kolovoza u prostorijama Društva Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu. Tijekom Međunarodnog dana nestalih, koji se širom svijeta obilježava 30. kolovoza, izložba će biti postavljena na Španjolskom trgu u Mostaru, u sklopu obilježavanja koje organizira Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close