Plodovi opterećenja

Koren najavljuje veliku izložbu u Mostaru

Samo slikanje objašnjava kao unutarnju potrebu za komunikacijom i medij koji mu je shvatljiv, s kojim može upravljati i preko kojeg može istražiti sebe, ali i izraziti svoja saznanja i izraziti ih promatraču.
Kultura / Umjetnost | 23. 01. 2021. u 11:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akademski slikar Željko Koren uskoro će ljubitelje umjetnosti obradovati velikom izložbom koja bi trebala biti otvorena na proljeće u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

"Plodovi opterećenja" naziv je ciklusa kojeg će predstaviti publici, a sastoji se od devet radova velikih formata rađenih u tehnici akril na platnu.

Foto: Fena / Izložba će se sastojati od devet radova i svi će biti velikog formata

''Ovog proljeća ako sve prođe kako treba održat će se prva izložba ovih radova u Kosaći. Izložba će se sastojati od devet radova i svi će biti velikog formata. Oni tvore jednu cjelinu koju sam prvi put počeo izlagati u Vitezu, u zimu 2019. godine i gdje pokušavam na jedan vizualni način napraviti pogled ili prodor u neku moju nutrinu, u stvari koje želim otkriti u samom sebi, i na što jednostavniji ili barem malo poetičan način ih prikazati'', kazao je u razgovoru za Fenu slikar Koren.

Video: Koren: Slikanjem istražujem sebe i svoja saznanja izražavam promatraču

Sama scenografija, kako kaže autor, bit će puno intimnija.

''To je nešto što pokušavam približiti što više i sebi i promatraču kroz ogromna platna koja bi samom svojom veličinom uvukla promatrača i izolirala vanjski svijet, a i samim time bi stvorila scenu na kojoj se odvija ta neka životna drama onoga što je meni zanimljivo ili što me okupira'', pojašnjava Koren.

Samo slikanje objašnjava kao unutarnju potrebu za komunikacijom i medij koji mu je shvatljiv, s kojim može upravljati i preko kojeg može istražiti sebe, ali i izraziti svoja saznanja i izraziti ih promatraču.

Foto: Fena / Željko Koren

''Ovaj pristup gdje to radim preko ogromnih formata mi je omogućio da više uživam u slikanju, jer slikati na ovom formatu je baš užitak. Omogućio mi je da izdvojim i sebe i promatrača iz okolnog svijeta i da kada promatram sliku mogu biti potpuno uključen u samu tu scenografiju'', dodao je Koren.

Željko Koren rođen je 1983. godine u Mostaru. Srednju likovnu školu Gabrijela Jurkića završio je 2002., Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu pod vodstvom prof. Antuna Borisa Švaljeka 2007., a dvije godine kasnije i posljediplomski studij "Ars Sacra" pod vodstvom prof. Ante Kajinića.

Foto: Fena / Slikati na ovom formatu je baš užitak

Izlagao na 16 samostalnih i 67 skupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH, likovne družine "Čičak", i multimedijalne likovne grupe "Nismo se dogovorili oko imena".

Slikar Koren zajedno s kolegama Darijom Peharom i Marijom Šunjićem svoja umjetnička djela stvara u ateljeu u "Orci" u Mostaru.

 

Kopirati
Drag cursor here to close