Jurkićev grad

Jeste li znali da je Livno poznato i kao grad vrhunskih slikara

Malo je poznata činjenica da je Livno u posljednjih 100 godina iznjedrilo najmanje oko 40-ak akademskih slikara.
Kultura / Umjetnost | 07. 04. 2023. u 11:10 Bljesak.info
RTV HB | Zašto u Livnu niču likovni umjetnici?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada nekome spomenete Livno prve asocijacije kod većine ljudi su Livanjski sir, divlji konji ili pak poznati Livnjaci kao što su Zlatko Dalić ili Mate Rimac. No jeste li znali da je Livno poznato i kao grad vrhunskih slikara, od jednog od najvećih u povijesti BiH Gabrijela Jurkića do današnjih, novih generacija likovnih umjetnika kojima je jedan od predvodnika livanjski umjetnik Ivica Vlašić.

Magični realist… jedan je od nadimaka koji je dodijeljen možda i najpoznatijem livanjskom slikaru nakon velikog Gabrijela Jurkića, Ivici Vlašiću. Priroda na njegovim platnima slavi, vegetacija buja, a konji glorificiraju nesputanost. Već je gotovo cijeli radni vijek iza njega, život ispunjen stvaranjem i kreacijom neponovljivih umjetničkih djela.

Sličnost i povezivanje s Gabrijelom Jurkićem je neminovno. Isti prostor stvaranja, ista svjetlost, samo različito vrijeme. Obojica su slikali pejzaže ali i livanjske zime koje Vlašić doživljava pomalo sakralno, prenosi RTV HB.

Okretanje dinamici u prirodi dovelo je do toga da su zadnjih godina Vlašićeve slike livanjskih divljih konja nešto po čemu je ovaj umjetnik postao izuzetno prepoznatljiv. Za Vlašića livanjski divlji konji nisu samo likovni motiv nego i simbol slobode, razlog za ostanak. Posebno pamti jednu scenu koja je uvelike odredila njegov umjetnički put.

Malo je poznata činjenica da je Livno u posljednjih 100 godina iznjedrilo najmanje oko 40-ak akademskih slikara. Utjecaj Jurkića se širio jako i potpuno nekontrolirano, a jedan od onih koji je zaslužan za stvaranje umjetnosti kao brenda Livna je i Ivica kroz čiju školu slikanja je prošlo više od 200 što mladih, što odraslih.

Oko 70 samostalnih i oko 150 skupnih izložbi je do sad Ivica Vlašić napravio. Kaže nam da su ga zadnje godine svjetske pandemije malo usporile, ali da uskoro možemo očekivati nove izložbe, na mjestima na kojima do sada nije izlagao, publici koja još nije imala priliku diviti se livanjskom magičnom realistu.

Kopirati
Drag cursor here to close