30. rujna

Izložba "Autići | Carlings, 2012. - 2022." u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču

Autor će se mostarskoj publici predstaviti djelima nastalim u razdoblju od 2012. do 2022. godine, a riječ je o slikama rađenim tehnikom akrila na platnu, grafikama i drvenim skulpturama autića kao i njihovim 3D-printevima.
Kultura / Umjetnost | 28. 09. 2022. u 11:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilište u Mostaru (SUM) poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na otvorenje izložbe "Autići | Carlings, 2012. - 2022." akademskog umjetnika Josipa Ivanovića.

Izložba, koja je nastala u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, bit će otvorena u petak 30. rujna u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču s početkom u 12 sati.

Autor će se mostarskoj publici predstaviti djelima nastalim u razdoblju od 2012. do 2022. godine, a riječ je o slikama rađenim tehnikom akrila na platnu, grafikama i drvenim skulpturama autića kao i njihovim 3D-printevima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

Josip Ivanović rođen je 1961. godine u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1988. godine, nakon čega se preselio u Dubrovnik.

Tijekom karijere, koja traje više od tri desetljeća, radio je na različitim poljima i medijima, uključujući skulpturu u staklu i metalu, crteže, kolaže i grafike, slike i reljefe, kazališne scenografije i javne skulpture i spomenike.

Sudionik je Domovinskog rata, a nakon toga radio je zajedno s francuskim restauratorima i klesarima na više projekata obnove spomeničke baštine u dubrovačkoj povijesnoj jezgri.

Imao je više od 50 samostalnih i skupnih izložbi u četrdesetak gradova diljem svijeta, a o njegovu životu i radu objavljeno je mnogo novinskih članaka i snimljeno nekoliko radijskih i televizijskih emisija.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1988. godine i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1993. godine.

U ciklusu "Autići" koji je počeo 2011. godine, Ivanović se bavi dinamikom urbanog krajolika.

U likovnom smislu riječ je o nizovima objekata koji evociraju osnovne forme automobila, ali kao simbola, kao označitelja radnje. Urbani krajolik promjenjiv je, kreće se od gotovo figuralnih do reduktivnih ili sasvim apstrahiziranih formi s jednakim rasponom pomaka u vibraciji, razlomljenosti bojanoga polja i metjerskih pristupa, pri čemu se kontinuitet teme ostvaruje upravo sekundarnim objektom - matricom stiliziranoga automobila - koji promatrača uvlači u autorski narativ i predstavlja homogenizirajući element čitavoga ciklusa.

Izložba ostaje otvorena do 30. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close