'Dio mene'

Izložba Petre Kralj Fox u Franjevačkom muzeju Široki Brijeg

"U svojim likovnim radovima Petra Kralj Fox pretvara tradiciju stoljetnoga veza i ornamenta u moderan znak.''
Kultura / Umjetnost | 07. 05. 2019. u 10:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu obilježavanju Međunarodnog dana i Europske noći muzeja 2019. u BiH - "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije", u galeriji Franjevačkog muzeja Široki Brijeg 18. svibnja bit će otvorena izložba akademske umjetnice Petre Kralj Fox "Dio mene". 

"U svojim likovnim radovima Petra Kralj Fox pretvara tradiciju stoljetnoga veza i ornamenta u moderan znak. Iz bogate konavoske baštine izdvaja pojedine detalje i potpuno ih osamostaljuje, udahnjujući im novi život. Izvorne ornamente i simbole svoga kraja pretače u instalacije i grafike na posve jednostavan i čitljiv način. Poput likovnog logopeda tradicijskim formama daje mogućnost da iznova progovore i komuniciraju s okolinom. Petra ima smisla za tradicionalno i to je ne sputava da bude moderna, nego daje još veću snagu njenom izrazu i čini ga autentičnijim. Sve je otrgnuto zaboravu, znak bez problema funkcionira i živi u novom svijetu", kaže kustos izložbe i povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar. 

Petra Kralj Fox rođena je 11. svibnja 1976. u Dubrovniku. Diplomirala je na Accademii di Belle Arti u Veneciji 2000. godine, odsjek dekoracija (decorazione), u klasi profesora Gaetana Mainentia. 

Radila je kao nastavnik likovne kulture, a danas radi kao muzejski pedagog u Kući Bukovac u Cavtatu. 

Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Također, vodi Udrugu Mame Cavtat koja se bavi organiziranjem kulturno umjetničkih manifestacija za djecu i očuvanjem tradicije.


Kopirati
Drag cursor here to close