Poznat datum

Izložba o novinarima poginulim tijekom rata u Jugoslaviji ugledat će svijetlo dana

Mjesto na kojem će se održati izložba u Sarajevu, sljedeće godine će postati novi muzejski i društveni prostor, pod radnim nazivom Reporterska kuća.
Kultura / Umjetnost | 06. 12. 2021. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) predstavit će izložbu i knjigu o novinarima i medijskim radnicima koji su ubijeni tijekom i neposredno nakon nasilnog raspada Jugoslavije.

Izložba Balkanske istraživačke mreže "Last Despatches" bit će otvorena u Sarajevu 14. prosinca u prostorijama koje će od sljedeće godine biti BIRN-ov regionalni muzej – Reporterska kuća, posvećena novinarima i medijskim pitanjima, ratovima u bivšoj Jugoslaviji i izazovima suvremenog novinarstva.

"Last Despatches"

Izložba je bazirana na BIRN-ovom dugogodišnjem serijalu "Last Despatches", posvećenom novinarima i drugim medijskim radnicima koji su ubijeni tijekom i neposredno nakon ratova na Balkanu 1990-ih godina.

Neki od 155 poginulih novinara i medijskih radnika bili su strani dopisnici koji su na Balkan došli da izvještavaju o sukobima, ali većina njih su bili državljani zaraćenih republika. Neki su ubijeni dok su se javljali s linija fronta, drugi na ulicama svojih rodnih gradova, a neki i u kancelarijama svojih redakcija.

Na izložbi će biti predstavljena i BIRN-ova nova knjiga Last Despatches, koja sadrži 20 priča iz istoimenog serijala, obuhvaćajući osobna sjećanja obitelji, prijatelja i kolega ubijenih.

"Ove priče daju uvid u rad medija na izradi prvih povijesnih izvještaja o raspadu federativne Jugoslavije", ističe Marija Ristić, regionalna direktorica BIRN-a.

"Ali ovo ne treba smatrati pokušajem da se opiše, dokumentira i objasni putanja rata – ovo je zbirka priča o novinarima koje su napisali novinari. To je memorijal izgubljenim kolegama i odavanje počasti njihovom radu, ali ujedno i podsjetnik da su nam za izgradnju slobodnih društava potrebni slobodni mediji”, dodaje Ristić.

Reporterska kuća

Mjesto na kojem će se održati izložba u Sarajevu, sljedeće godine će postati novi muzejski i društveni prostor, pod radnim nazivom Reporterska kuća. To će biti prvi regionalni muzej na Balkanu koji će ispričati sveobuhvatnu priču o raspadu bivše Jugoslavije i ratovima koji su izbili tijekom tog raspada.

Muzej će ponuditi uvjerljiv narativ zasnovan na činjenicama, ali neće biti samo mjesto baštine za ratnu povijest. Također će služiti i kao društveni prostor za okupljanje novinara i održavanje diskusija o kritičnim pitanjima s kojima se suočavaju društva u jugoistočnoj i središnju Europi, te za razmjenu ideja sa stručnjacima izvan regiji o razvoju kvalitetnog novinarstva i istraživačkog izvještavanja i o ulozi medija u sukobima i prevenciji sukoba.

"Mnogi izazovi s kojima su se novinari suočavali tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji ostali su kao trajne lekcije za medijsko izvještavanje o ratovima. Istovremeno, suvremeno novinarstvo se suočava s problemima propagande i dezinformacija koje su pojačane online okruženjem i društvenim medijima", objašnjava Ristić.

Izložba "Last Despatches" bit će otvorena svakog dana od 12:00 do 20:00 sati u ulici Ferhadija 10 u Sarajevu, od 15. do 19. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close