Mostar

Izložba 'Hercegovački ciklus' postavljena u mostarskoj Sveučilišnoj galeriji

''U ovom ciklusu su i vedute grada i nešto sakralno, a u pejzaž sam kao baštinu ovih prostora nastojao ukomponirati i stećak'' - kazao je na otvaranju izložbe Lončar.
Kultura / Umjetnost | 27. 01. 2023. u 22:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Hercegovački ciklus" i drugi radovi Tihomira Lončara, koje je taj umjetnik darovao Sveučilištu u Mostaru (SUM), predstavljeni su večeras u Sveučilišnoj galeriji u okviru programa manifestacije "Noć muzeja".

''Ljubav prema Mostaru u mene se uvukla odavno, ovaj prostor pun je sunca i blizak je mom izričaju morskih krajolika, a ovdje se i boje i oblici isto naslućuju poput tih mojih pejzaža morske tematike koje inače radim. U ovom ciklusu su i vedute grada i nešto sakralno, a u pejzaž sam kao baštinu ovih prostora nastojao ukomponirati i stećak'' - kazao je na otvaranju izložbe Lončar.

Donirao 14 slika

On je Sveučilištu u Mostaru (SUM) donirao 14 slika nastalih u razdoblju od 1984. do 2018. godine, a u dijelu izložbe pod nazivom "Hercegovački ciklus" prikazani su njegovi radovi nastali tijekom autorovog jednomjesečnog boravka i rada u Mostaru 2022. godine.

''Donirao sam svoje radove kako bih na neki način zahvalio ovoj instituciji za sve što čini na opstojnosti kulture. Donirane slike sve su rađene uljem, a radovi "Hercegovačkog ciklusa" su u akrilu'' - kazao je Lončar.

Iako je riječ o svega nekoliko godina razmaka od doniranih radova do najrecentnijih slika, pejzaž na njima emanira različite osjećaje, ideje i zahtjeve koje je autor postavio pred sliku.

Foto: Fena / Izložba ''Hercegovački ciklus''

Time se, kako u predgovoru piše Marin Ivanović, dodatno potvrđuje prethodno postavljena teza o razvoju teme profinjenim pomacima, postupkom upisivanja vlastitih emocija ili bilježenjem vanjskih poticaja poput boja krajolika, različitosti vegetacije ili ugodnog bivanja u nekome prostoru.

Važnost uloge muzeja

U okviru ovogodišnje "Noći muzeja", pored izložbe radova Tihomira Lončara u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču, održana je dječja likovna radionica pod vodstvom akademskog slikara Vilima Parića, te vodstvom kroz Pop-up muzej crne umjetnosti kustostice Ive Bilić.

Nakon toga upriličena je promocija knjige "Oltar znanja", koju je predstavio likovni i književni kritičar Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti Vladimir Filipović, akademski kipar Stjepan Skoko, profesor književnosti Antun Lučić i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović.

Fokus manifestacije "Noć muzeja" je na važnosti uloge muzeja u zajednici, suradnji i razmjeni znanja, razvijanju partnerstva, te razvoju muzeja i muzejske publike.

Kopirati
Drag cursor here to close