Ivana Ćavar

Širokobriježanka svojim slikama osvaja regiju

Tako je njezina postavka ''Nebeski Jeruzalem'' trenutno izložena u Galeriji Kninskog muzeja gdje će biti otvorena do kraja ove godine. Ta postavka sadrži osamnaest ulja na platnu, djela koja su nastajala od 2014. do 2017.
Kultura / Umjetnost | 18. 12. 2017. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačka akademska slikarica Ivana Ćavar nastavlja promovirati svoja dijela širom regije.

Tako je njezina postavka ''Nebeski Jeruzalem'' trenutno izložena u Galeriji Kninskog muzeja gdje će biti otvorena do kraja ove godine. Ta postavka sadrži osamnaest ulja na platnu, djela koja su nastajala od 2014. do 2017., a u Kninu je svečano otvorila predsjednica Gradskog vijeća Grada Knina Vedrana Požar.

''Dijalog je to duhovne razine u sakralizaciji prostora jer Ivana u udivljenju  pred 'običnim' vidi i osjeća stvarnost i metafore ljepote. Tako se i domaćin izložbe, Zvonimirov grad Knin, svojom povijesnom tvrđavom uklapa u slijed i jezgru sjedinjenja vremena i prostora u kojem njegovanje ljepote nadilazi kategoriju  estetskog, ulazeći u pojmovnost simboličnog'', rekao je profesor Stanko Špoljarić za izložbu ''Nebeski Jeruzalem''.

Inače, Ivana Ćavar koja je rođena Širokobriježanka višestruko je nagrađivana slikarica koja je do sada je izlagala na dvadesetak samostalnih i preko stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a u veljači ove godine izlagala je u mostarskoj Galeriji Aluminij u organizaciji Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Ćavar je ranije istaknula kako svojim svakodnevnim slikarstvom nastoji doprijeti do onog duhovnog, transcendentalnog, koje izlazi njenim likovnim govorom.

Slikarica je akademske 2016./17. doktorirala na Akademiji mostarskog Sveučilišta u Širokom Brijegu, na kojoj danas predaje kao izvanredna profesorica.

Kopirati
Drag cursor here to close