Umjetničko djelo

Italija vraća Francuskoj Banksyja ukradenog u Bataclanu

Po talijanskoj agenciji Agi, mogla bi biti izložena u sjedištu UNESCO-a u Parizu, ali ta organizacija UN-a nije potvrdila informaciju.
Kultura / Umjetnost | 14. 07. 2020. u 08:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Italija u utorak službeno vraća Francuskoj djelo koje se pripisuje Banksyju, nastalo u čast žrtvama atentata u Parizu u studenom 2015., ukradeno 2019. i nedavno pronađeno na jednoj farmi blizu Rima.

"Banksyjeva vrata" trebala bi biti izložena u rimskoj Farnesini, u nazočnosti francuskog veleposlanika u Italiji Christiana Masseta, glavnog tužitelja u Aquili - glavnom gradu regije Abruzzo gdje je slika nađena - i generala karabinjera zaduženog za čuvanje kulturne baštine.

Kada će slika biti prebačena u Francusku zasad nije poznato. Po talijanskoj agenciji Agi, mogla bi biti izložena u sjedištu UNESCO-a u Parizu, ali ta organizacija UN-a nije potvrdila informaciju.

Djelo koje se pripisuje slavnom uličnom umjetniku Banksyju nacrtano je 2018. na jedna od vrata za izlaz u slučaju nužde sa stražnje strane dvorane Bataclan, što je put kojim su pobjegli brojni gledatelji s koncerta Eagles of Death Metal kada je počeo teroristički napad.

Djelo predstavlja djevojku tužnog izgleda, a nacrtano je na mjestu gdje je 90 ljudi izgubilo život 13. studenoga 2015., tijekom serije džihadističkih napada koji su pogodili Pariz i Saint Denis, njegovo predgrađe.

Lopovi su vrata ukrali u noći s 25. na 26. siječnja 2019.

Šest je osoba uhićeno u lipnju u Francuskoj tijekom velike operacije, od kojih su dvije optužene za krađu.

Kopirati
Drag cursor here to close