Ciklus radova

Gesta gesti grize rep - izložba ljubuške slikarice u Mostaru

"Geste" su "amor fati", ne izlaz straha, niti agona, već izraz izmirenja, ljubavi prema događanju.
Kultura / Umjetnost | 21. 12. 2018. u 19:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trinaesta samostalna izložba ljubuške slikarice Tamare Herceg otvorena je večeras u Galeriji Rondo u Mostaru.

Ljubuška autorica večeras je predstavila svoj ciklus radova pod nazivom "Gesta gesti grize rep".

''Ciklus radova "Gesta gesti grize rep" nastao je 2018. godine kao svojevrsni nastavak na moj dosadašnji likovni izričaj. U duhu eksperimentalnog slikarstva, bavim se proučavanjem pokreta i slučaja. Radovi nastaju ogoljenom likovnom tehnikom koja se svodi na tuš i papir. Način na koji će se tuš razliti po papiru je stvar slučaja, a daljnje razmazivanje špahtlom odraz mojih gestualnih pokreta.

Radovi nastaju brzo, spontano, ekspresivno i gotovo nikad ne radim intervencije na nastalu "gestu". Crni pokreti u duhu stvaralačkog oduševljenja prelaze u očajanje na statičnim bijelim podlogama, čineći kontrastnu cjelinu koja živi zbog stvaranja. To je jedina zbilja na koju se možemo osloniti u razumijevanju. "Geste" su "amor fati", ne izlaz straha, niti agona, već izraz izmirenja, ljubavi prema događanju. One nisu identično određene poput proizvoda logičke i matematičke spoznaje, one su ono što nikad nije i što uvijek samo postaje.

Foto: Bljesak.info / S otvaranja izložbe Tamare Herceg

Da li će ih promatrač shvatiti kao spoznaju uzaludnosti ili sumnju u vlastitu stvaralačku moć, ili pak kao niz uzastopnih pokušaja, eksplikacija uzaludnog traženja odgovora, ovisi o njemu. Istinitost ljudskih dilema je građa kojoj umjetnički oblik daje smisao'', poručuje Tamara.

Tamara Herceg rođena je 03.06.1988. godine u Ljubuškom, BiH. Magistrirala je slikarstvo u klasi prof. Ante Kajinića 2011. godine. Član je DHLU FBiH. Imala je 12 samostalnih i 60 skupnih izložbi te je sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama. Dobitnica je nagrade Privatnoj i javno za 2012. godinu i autorica je likovnih rješenja za poštanske markice HP Mostar.

''Na natječaju za likovno rješenje za izdavanje prigodnih poštanskih markica u 2018. godini pobjedio je moj rad za LOT flora - jesenska zasukica i blagajev likovac. To je moja četvrtka poštanska markica za HP Mostar i na to sam jako ponosna'', rekla je Tamara.

Kopirati
Drag cursor here to close