Pjesnik i glumac

Enesu Kiševiću nagrada "Ivo Gregurević"

Kultura / Umjetnost | 15. 05. 2022. u 18:23 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu 29. Festivala glumca u Gradskom parku u Vinkovcima u nedjelju je upriličeno druženje s glumcima, sudionicima festivala, a dramskom umjetniku i pjesniku Enesu Kiševiću uručena je nagrada "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

„Velika mi je radost što mi je uručena ova nagrada jer Ivu Gregurevića čitav život nosim u očima i mislima. Sjećam se kada je došao na akademiju i sa sjajem u očima i rekao: 'Enese hajmo se dogovoriti, ti meni svoju knjigu, a ja tebi kruh od moje majke' i te oči su ostale zapamćene za čitav život”, rekao je Enes Kišević zahvaljujući na nagradi.

Među sudionicima druženja bio je i ovogodišnji izbornik Festivala glumca, Davor Svedružić koji je za 29. Festival glumca od 73 prispjele predstave na poziv Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) odabrao njih 19.

"Pogledao sam 60 predstava u 40 dana. Taj dio je bio težak, ali nije bilo teško gledati predstave, velika mi je čast što sam izabran za izbornika, velika je to odgovornost i hvala svima koji su mi dali to povjerenje. Nadam da sa odabrao najbolje od najboljih”, kazao je Svedružić.

Uz grad domaćin Vinkovce, predstave će se igrati i u preostalim vukovarsko-srijemskim gradovima, Vukovaru, Županji, Iloku i Otoku.

Na završetku festivala, koji je otvoren u subotu navečer i traje do 21. svibnja, bit će dodijeljene nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu i glumca te nagrade "Ivo Fici" i "Nada Subotić" za najbolja glumačka ostvarenja mladih glumaca do 28. godine.

Nagrada "Nevenka Filipović" dodijelit će se za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade, a nagrada "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini.

O nagradama će odlučivati Ocjenjivački sud u kojemu su Perica Martinović, Anita Schmidt i Vanja Ćirić.

Dodijelit će se i nagrade Festivalskog vijeća Festivala glumca i to nagrada "Ivo Gregurević" za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu, koja je u nedjelju uručena Enesu Kiševiću, te nagrada "Zvonimir Torjanac" za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca.

Kopirati
Drag cursor here to close