Festival komedije

Dodjelom nagrada završena jubilarna Mostarska liska 2012

Kultura / Umjetnost | 28. 04. 2012. u 12:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć je dodijelom nagrada stručnog i žirija publike završio ovogodišnji, jubilarni Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2012".

Galerija fotografija sa zatvaranja Mostarske liske 2012.

Od 20. do 27. travnja, u natjecateljskom dijelu programa, mostarskoj kazališnoj publici ponuđena je recentna kazališna komediografska produkcija iz regije - sedam teatara iz Kragujevca, Nikšića, Banja Luke, Sarajeva, Zagreba i grada domaćina, na sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, organizatora Festivala, prikazali su kako oni doživljavaju i  promišljaju komediju, taj tako zavodljiv i u ideji zahvalan, a u izvedbi izuzetno složen i teško ostvariv kazališni žanr. 

Najboljom predstavom u cjelini nagrađena je predstava „Radnja na uglu“ kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

U stručnom žiriju festivala bili su predsjednik žirija Miralem Zubčević te članovi Dragana Bošković i Mladen Bićanić, dok su žiri publike činili predsjednica Renata Čišić-Koso te članovi Sulejman Demirović i Adla Dizdar.

Oni su nakon odigranih sedam predstava u natjecateljskom programu Festivala, a vodeći se visokim standardima kazališne umjetnosti i svojim stavovima o pojedinim predstavama i sudionicima, nagrade dodijelili ovako:

Nagrada za najboljeg glumca festivala otišla je u ruke Muhameda Hadžovića iz Kamernog teatra 55 iz Sarajeva a za najbolju glumicu nagrađena je Gordana Gadžić iz Teatra Rugantino iz Zagreba, prenosi Studio 88.

Nagradu publike odnijela je predstava „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Gorana Damjanca za predstavu „Lijepi, veliki, jaki“ Narodnog pozorišta RS-a Banja Luka a za najbolji dramski tekst nagrađen je Jordan Cvetković za predstavu „Terapija“ Teatra Rugantino iz Zagreba.

„Radnja na uglu“ po odluci stručnog ocjenjivačkog suda ali i u odluci žirija publike je odnijela nagradu za najbolju predstavu u cjelini, u izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva koja je u sklopu Mostarske liske upriličena 26. travnja.

Ove godine direkcija festivala je odlučila  dodijeliti i nagradu za umjetnički doprinos programa koji nisu u formalnoj konkurenciji. Nagrada je pripala Andreji Lazić za režiju monodrame "Zoran Radmilović", koja je u sklopu Mostarske liske upriličena 21. travnja.

Također, u natjecateljskom dijelu programa festivala upriličene su i predstave "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta Sarajevo, "Terapija" Teatra Rugantino iz Zagreba te predstava "Radnja na uglu" Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nakon svake predstave, u Studiju 64 održavali su se "pozorišni razgovori" na kojima su sudjelovali gostujući ansambl, publika i novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close